Megszüntették a vízátfolyást Edelénynél – Sátoraljaújhelyen megkezdődött a visszaköltözés

Edelény, Ócsanálos, Ónod, Onga, Sátoraljaújhely – Kijavították a vízátfolyást az Edelényt védő depóniánál. A borsodi városban vízzel teli tartályokkal ma tovább erősítik a védművet. Sátoraljaújhelyen a hétfő hajnali árvíz után tegnap megkezdődhetett a kitelepített emberek visszaköltözése.

Rétközi Ferenc a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: az edelényi gáton a védekezésben résztvevőknek sikerült megszüntetniük a vízátfolyást, ami azért következett be, mert több homokzsák leborult a töltéskoronáról. Ezzel együtt bezárták a korábbi gátátvágás nyomán keletkezett rést. Időközben a borsodi városba szállítottak 96 úgynevezett IBC tartályt, amelyeket vízzel megtöltve a gátak megtámasztására, megerősítésére használnak majd.

Ócsanáloson megtörtént a körgát megerősítése, Ongán pedig a Bárányos-patak okozott problémát, a településen harminchat házat kellett megvédeni az áradástól az utóbbi órákban.

Ónod közelében összeért a Sajó és a Hernád árvize. A település határában tengerré változott a vidék. A lakott területek megvédése érdekében a korábban lerakottak mellett csütörtökön összesen 29-30 ezer zsákot helyeztek el a védekezők.

Az igazgató hozzátette: Sátoraljaújhelyen ott, ahol megtörtént a házak vízmentesítése és a fertőtlenítés, megkezdődhetett a Ronyva-patak hétfő reggeli árvize miatt kitelepített emberek visszaköltözése. Akkor mintegy 7-800 embernek kellett elhagynia az otthonát, közülük eddig 463-man tértek vissza lakásukba.

Folyamatosan dolgozik a megyében a 18 tagú vis maior bizottság is. Ők a védekezésre kért pénzek indokoltságát, jogosultságát ellenőrzik. A Független Hírügynökség úgy tudja, már voltak olyan települések, amelyek úgy kértek pénzt védekezésre, hogy valós vészhelyzet nem állt fenn.