sávkorlátozás

2019.10.27. 14:00

Szolid anyázás a Hideg sor alján

Most csak egy kis szakaszt zártak le a nagy forgalmú utcából.

Horváth Imre

Nehezíti a közlekedést a lezárt forgalmi sáv a Hideg soron

Fotó: Horváth Imre

A megyeszékhely tíz, de az is lehet, öt legnagyobb forgalmat lebonyolító közútja közé tartozik a Hideg sor, amely egyben ezek közül a legkanyargósabb, legkeskenyebb és legmeredekebb utca. A korábban tervezett felújítás miatt azonban vélhetően teljesen lezárják majd – már, ha valóban sor kerül még idén ősszel a fejlesztésre – ennek egyik főpróbájának is betudható a jelenlegi sávkorlátozás.

Itt vágnak át

A Hideg sor az az utca, ami összeköttetést teremt a Győri kapu és az Avas, illetve az Egyetemváros, Miskolctapolca, Hejőcsaba vonalra. Ha nem erre közlekedik az autós, akkor vagy a Csabai kaput, vagy a 3-as utat használhatja, illetve az Újgyőri főtér, Vasgyár irányából a Varga-hegy felé kerülhet. Mindkettő elég távol van innen, ezért is kedvelt „átvágási” lehetőség a Hideg sor, amelynek kiváltására ugyan készült már mindenféle terv – például az Avas átfúrása is – de egyelőre nem született megoldás.

Korábban megírtuk, a Kiss Ernő utca felújítása után a Hideg sor került a város „célkeresztjébe”, a terv, hogy új, szélesebb burkolatot kapjon. A projekt indulásáról – amely feltehetően nagyobb arányú forgalomeltereléssel is jár – annyi információ kaptunk néhány hete, hogy „az elkövetkező hetekben várható, amikor az iskolakezdési nagyobb forgalom beáll a normális szintre”. Kérdés, hogy a városvezetés cseréje mennyire befolyásolja, vagy hátráltatja majd ennek a projektnek az indulását.

Azt, hogy mekkora gond lehet a Hideg sor kiesése a város forgalmából, jól modellezi az, hogy péntektől jelzőlámpás irányítás mellett félpályán halad a forgalom, mivel a Gyár utca kereszteződésétől a felfelé menő forgalmi sávot ivóvízvezeték-felújítási munkák miatt lezárták. A Hideg sor alsó szakaszán, vagyis a Domb utcán az első kanyarig, jelzőlámpás irányítás mellett, 100 méteren a szembejövő forgalmi sávba terelik az autósokat. A fentről lefelé tartó forgalmat szintén jelzőlámpa szabályozza.

A kora délutáni, éppen beinduló csúcs elején látogattunk el, hogy megnézzük, milyen a helyzet. Nos felváltva láttunk ütemesen haladó forgalmat és kaotikus helyzetet. A fentről lefelé jövőknek egyszerűbb a dolguk, a lámpa tilos jelzésére megállnak, és megvárják a szabad jelzést. Mivel a lámpa fél percig ad zöld jelzést, és egy percig tilost, előfordul, hogy akkora sor gyűlik fel, amely nem tud egy zöld alatt elhaladni.

Lentről már érdekesebb a helyzet. A Gyár utca irányából érkező, kis ívben jobbra fordulók szépen besorakoznak, de a szemből, a Nagyváthy utca felől érkezőknek nincs könnyű dolga, hiszen balra nagy ívben kanyarodnak, így elsőbbséget kell adniuk a szembeforgalomnak, ami miatt csúcsidőben itt komolyan felakadhatnak az autósok, ha a szemből érkezők nem könyörülnek meg rajtuk, és engedik el őket. Ugyanakkor, a tilos jelzésnél a kanyarodok és a lefelé érkezők úgy megfogják a forgalmat, hogy az egyenesen tovább közlekedni akarókat is feltartják. A helyzetet nehezíti, hogy száz méterrel arrébb, a Nagyváthy utcán is fel van bontva az egyik sáv a pékség volt főépülete előtt.

Nem látta

A lentről érkezőknek valamiért a lámpa sem egyértelmű, ottjártunkkor többen is elhajtottak a piros lámpa mellett és elindultak felfelé, hogy aztán szembe találják magukat a lefelé érkezőkkel. Egy suv-os, szőke hölgy nem is értette, hogy most mi történik, és amikor az autósok és a munkások figyelmeztették, hogy elment a piros lámpa mellett, akkor közölte, hogy nem látta, és továbbra sem mozdult, így végül szolid anyázás és dudaszó mellett volt kénytelen visszatolatni.

Ha jó tanácsot akarnak az olvasók tőlünk hallani, hát az az, hogy csúcsidőszakban, aki teheti, kerülje el inkább a Hideg sort erre a néhány hétre, a vízvezeték felújítást ugyanis november végéig tervezik befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában