Megsemmisítették a mérgező salátát

60 ezer fej gombaölő szerrel fertőzött salátát szántottak be kora reggel azon a termelő nyársapáti telepén. A szennyezett salátákra a barcsi Penny Marketben bukkantak a Somogy Megyei Növényvédelmi Szolgálat szakemberei egy rutinvizsgálat alkalmával. A friss fejes salátából is vettek mintát, amit bevizsgáltattak. Ekkor derült ki, hogy olyan gombaölő-növényvédő szerrel szennyezett, mellyel salátát nem lehet permetezni. A szennyezett zöldségből ezer fejet már eladott az élelmiszer áruház, de eddig senki sem lett rosszul a salátától. A salátát termelő vállalkozást több tízmillió forintra is büntethetik.

A termőföldön talált és zárolt 60 ezer fej zöldellő friss saláta és a közé kiszórt, a barcsi Penny Marketből visszaszállított zöldség felszántását kora reggel, szakhatósági felügyelet mellett kezdték. A traktor után kötött acéltárcsák péppé zúzzák és a homokba keverik a szennyezett salátát. A zöldséget olyan gombaölő méreggel permetezték, melyet paprikához, paradicsomhoz, uborkához, de még szőlőhöz is lehet használni, salátához azonban nem. A termelőnek egyelőre fogalma sincs, hogyan és mikor kerülhetett a salátára a vegyszerből

2,7 milligramm vegyszert mutatott ki a laborvizsgálat egy kiló salátában. Megengedett mennyiségről, egészségügyi határértékről azért nem lehet beszélni, mert salátánál ez a vegyszer nem használható. A termelő szerint ez a mennyiség azonban nem veszélyes.

A szakhatóság szerint a saláta nagy levelei jobban felveszik a vegyszert, mint más zöldségek. Ráadásul a vegyszert vízzel nem lehet lemosni.

A kimutatott vegyszer egy klórozott, halogénezett származék. A vegyület hosszú távon immunérzékenység csökkentő, a belső endokrin rendszer zavarát előidéző, esetleg ivarszervi elváltozásokat okozó, netán rákkeltő hatású – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Benécsné Bárdi Gabriella, a Fővárosi és Pest Megyei Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője.

A gombaölő szerrel szennyezett zöldségtől eddig senki sem lett rosszul, pedig a barcsi élelmiszer áruházban már ezer fej salátát már eladtak, mire az ellenőrök ráakadtak és visszaküldték a termelőhöz.