Megsemmisítette az Országgyűlés az elvárt adót

Budapest – 308 igen, 1 nem szavazattal és 0 tartózkodás mellett hétfői ülésén az Országgyűlés január 1-i hatállyal visszamenőleg megsemmisítette a cégeket és egyéni vállalkozókat terhelő elvárt adót.

Akik már befizették az első két hónapra esedékes összeget, visszakapják az APEH-től vagy beszámíthatják más adóba.

Az elvárt adóról szóló törvényt február 27-én semmisítette meg az Alkotmánybíróság (Ab). Veres János pénzügyminiszter később bejelentette: a kormány kezdeményezi, hogy az Országgyűlés 2007. január 1-vel, visszamenőlegesen helyezze hatályon kívül az elvárt adóval összefüggő szabályozást. Veres János hétfői pralamenti felszólalásában a döntést azzal indokolta, hogy bár az Ab döntése alapján az első két hónapra beszedhették volna az elvárt adót, méltányosabbnak és igaságosabbnak tartják, ha erre a két hónapra sem kérik az összeget. A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek már befizették január-február hónapra az elvárt adót, az adóhatóság külön kérés nélkül, automatikusan jóváírja az összeget. Az így keletkezett összeget az érintettek felvehetik, vagy később esedékes adójuk fizetésére fordíthatják, ha nincs adótartózásuk, vagy adó formájában behajtandó köztartozásuk.

Az országgyűlési törvény nemcsak a társas, hanem az egyéni vállalkozók esetében is megszünteti az elvárt adót, noha az utóbbi adózókörre az Ab nem tért ki.

A törvényjavaslat vitájában a fideszes Tállai András azt javasolta, hogy azok a képviselők, akik megszavazták az alkotmányellenes elvárt adó bevezetését, mondjanak le egy időre költségtérítésükről és ebből pótolják a most kieső 55 milliárdosra kalkulált bevételt a kötlségvetésben.

Március 28-ig dönt a kormány egy új adónemről, amely bevonná a közteherviselés alá az azokat a vállalkozókat és vállalkozásokat, amelyeknek az elvárt adót is fizetniük kellett volna és amely 2007 második felétől léphetne életbe. Az első félévben a bevételkiesés pótlására a kormány 30 milliárd forintot zárolt a költségvetés központi tartalékából.

A kabinet korábban 2007-re 55 milliárd forint bevétellel számolt az elvárt adóból.