Megsemmisített az Európai Bíróság

Megsemmisítette a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság az Európai Unió döntését, amellyel befagyasztották a számüzetésben működő Irán Nép Mudzsahedin Szervezetének (PMOI), más néven Mudzsahedin-e Kalk-nak a bankszámláit. A legnagyobb külföldön tevékenykedő iráni ellenzéki szervezetet a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein is támogatta, éppen ezért terroristának bélyegezték Nyugaton.

Az Európai bíróság szerint a PMOI pénzeinek befagyasztásának magyarázatául az Unió nem tudta megfelelően indokolni, hogy miért van mindig fekete listán a PMOI, miután egy brit bíróság már úgy határozott, hogy a szervezetet a hasonló birt listáról le kell venni.

Az Európai Unió döntése azokra az intézkedésekre épült, amelyeket Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozott a 2001. szeptember 11-i Anmerika elleni terrortámadások után. A Biztonság Tanács akkor úgy határozott, hogy szét kell zúzni a terrort támogató pénzügyi csatornákat. Az EU félévente frissíti fekete listáját. Az Európai Bíróság a legutolsó, 2007. decemberi Uniós lista alapján döntött. Ezen a listán a PMOI terrorista szervezetként szerepel.