Megsemmisítették a villamostender eredményét

Miskolc – A döntés értelmében csak a SKODA által benyújtott ajánlat minősült volna érvényesnek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság május 21-i határozatában megsemmisítette a bíráló bizottság által a „Zöld Nyíl” miskolci villamosprojekt járműbeszerzésében hozott döntését, amely az olasz AnsaldoBreda céget nyilvánította nyertesnek, a spanyol CAF járműgyártót pedig második legjobb ajánlattevőnek. A bizottság érvénytelennek minősítette az említett két ajánlattevő pályázatát. Az olasz cég esetében a szállítási határidő megadásával volt probléma (a járművek szállításának határideje túlmutatott a megadott keretidőn), a CAF pedig nem az elvárásoknak megfelelően csatolta a bankgaranciáját.

A határozatot a Projekt Igazgatóság közleményben kommentálta. Ismeretes, hogy a négy ajánlattevő közül mind a három vesztes gyártó cég a Közbeszerzések Tanácsához fordult. A négy ajánlattevő közül a döntés értelmében egyedül a SKODA által benyújtott ajánlat minősül érvényesnek – noha a cseh cég több, mint 4 millió euróval magasabb ajánlatot tett, mint a nyertes –, így a közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult – emlékeztetnek.

Új kiíráson dolgoznak

A határozatban foglaltak alapján az MVK Zrt. Projekt Igazgatósága új pályázati kiíráson kezdett el dolgozni, figyelembe véve a mostani eljárás tapasztalatait. Az új eljárás lebonyolítása több hónapot vesz igénybe, ami azt eredményezi, hogy a város tömegközlekedésének megújulása szempontjából kulcsszerepet játszó villamos beszerzés nem valósulhat meg az eredeti határidőre – fogalmazott közleményében a Projekt Igazgatóság.

A Parlamentben értük el telefonon dr. Simon Gábort, a projekt miniszteri mentorát. Elmondta, szerinte rendkívül szomorú, hogy a több szakértői szűrőn átment anyag – az első információk szerint – formai hibákon “vérzett el”. Véleménye szerint a kiírás helytálló volt, ez alapján kisebb módosításokkal megismételhető a pályázat.

A részletekre visszatérünk.

ÉM-PGY