Megsemmisítette egy bíróság a belga katolikus egyház elleni bizonyítékokat

Egy belga bíróság érvénytelennek nyilvánította csütörtökön azt a teherautónyi dokumentumanyagot, amit bizonyítékként kezelt a rendőrség a belga katolikus elleni házkutatások után.

A Fellebbviteli Bíróság szerint az egyház brüsszeli központjában és egyik volt bíborosának otthonában végzett kutatás aránytalan volt, ezért a bizonyítékok nem használhatók.

A rendőrség június végén kutatta át a belga katolikus egyház brüsszeli központját, majd Godfried Danneels bíboros rezidenciáját is, és elvitték a komputerét. Danneels 1979 óta volt a belga katolikus egyház feje, januárban mondott le tisztségéről.

A házkutatások azután kezdődtek, hogy több egyházi személlyel kapcsolatban felmerült: gyerekeket zaklattak szexuálisan. A belga katolikus egyházat megrázta, amikor legrégebben szolgáló püspöke, a 73 éves Roger Vangheluwe áprilisban beismerte, hogy évekig molesztált egy fiút. A püspök lemondott tisztségeiről.

Andre-Joseph Leonard, az egyház jelenlegi vezetője azt mondta a bírósági döntés után, hogy “mindenkinek érdeke a törvények tisztelete, és nem ellenez egy korrekt rendőrségi, illetve ügyészségi vizsgálatot a felmerült ügyekben”. A felmerült ügyekkel kapcsolatban az egyház belső, vizsgáló bizottsága pénteken teszi közzé jelentését, amely évtizedekre visszamenően akarja feltárni a törvénytelenségeket. Állítólag 100 olyan áldozat van, akik beleegyeztek, hogy elmondják történetüket.
– Független Hírügynökség –

 
hirdetés


hirdet�s