Mégsem tud kommunikálni a csodaként beharangozott kómás férfi

Helyesbítette önmagát az a belga orvos, aki tavaly novemberben nagy médiaszenzációt keltve azt állította, hogy 23 év kóma után megint tud kommunikálni egy páciense – közölte szombaton a BBC.

Tavaly õsszel jelent meg a hír, hogy a 46 éves Rom Houben, aki 1983-ban súlyos agyi sérülést szenvedett egy közlekedési balesetben, egy különlegesen kialakított számítógépes eszközzel azt írta: “Kiabáltam, ordítottam, de senki nem hallott meg… soha nem feledem el azt a napot, amikor megtaláltak, olyan volt, mintha újjászülettem volna”.

A Liege városbéli egyetemen kezelt férfi orvosa, Dr Steven Laureys, akitõl a hír származott, most azt közölte, hogy a betege valójában nem tud kommunikálni. Azt nyilatkozta, hogy sajnálatos következtetésére a technikai eszközökkel könnyített kommunikáció tesztjeinek kiértékelése vezette. Amikor tavaly novemberben videóra vették Rom Houbent, úgy tûnt, mintha valóban üzenetet küldene a különleges számítógép érintésével. A beteg karját és ujjait ugyanis tartotta egy terapeuta, aki azt mondta, hogy érzi a nyomást, amit a beteg a betûk írásához kifejt.

Dr Steven Laureys most azt mondta: tavaly úgy hitte, hogy a beszédterapeuta révén létrejött interakció hiteles, tehát nem csalás, és a férfi kommunikál. A további vizsgálatok azonban azt bizonyították, hogy módszer nem mûködik – közölte az orvos.

Címkék: , ,