Mégsem térhet vissza hivatalába Gyergyószentmiklós polgármestere

Kolozsvár/Gyergyószentmiklós, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) – A marosvásárhelyi táblabíróság érvénytelenítette a Hargita megyei törvényszék múlt heti döntését, így mégsem térhet vissza hivatalába Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere – közölte pénteki számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A polgármesternek az ellene folyó bűnvádi eljárás miatt tiltották meg nyolc hónappal ezelőtt hivatala gyakorlását. Mezei Jánost hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős végzése szerint a polgármesternek továbbra sem szabad felvennie a kapcsolatot a bírósági ügyben érintett személyekkel. A polgármesteri hivatal jogászai úgy értelmezték a döntést, hogy ezzel gyakorlatilag érvényben marad a július 30-án kiszabott bírósági felügyelet, amely szeptember 28-án lejár. A törvényszéknek így hamarosan újabb döntést kell hoznia a bírósági felügyelet meghosszabbításáról vagy annak feloldásáról.

Mezei János ellen május végén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. A vádhatóság szerint Mezei János azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül. A cégben a budapesti V. kerület ugyanis 51, a gyergyószentmiklósi önkormányzat pedig csak 49 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester felszólította a Monturist Kft. ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott 17 ezer 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak. A polgármester ellen január végén indult ügyészségi vizsgálat, melynek idejére felfüggesztették tisztségéből. Az eljárás során egy időre házi őrizetet rendeltek el ellene, majd előzetes letartóztatásba is helyezték.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s