Mégsem kapnak cenzúrázatlan internetet

Mégsem kapnak cenzúrázatlan internetet
A korábbi ígérettől eltérően Kína mégsem biztosít szabad és korlátlan internet hozzáférést a külföldi újságíróknak a jövő héten kezdődő játékok alatt.

A játékokról tudósító külföldi újságírók is csak a cenzúrázott internethez férnek majd hozzá a fő sajtóközpontban – közölte a pekingi olimpia szervezőinek szóvivője. Szun Vej-tö elmondta, hogy a kínai vezetés által gonosz szektának beállított, és üldözött Falungong mozgalomhoz köthető oldalak a külföldi újságírók elől is blokkolva lesznek, és ezeken kívül még több weboldal is elérhetetlen lesz.

A kínai szóvivő nem közölte, hogy milyen más oldalak lesznek elérhetetlenek. A már megnyílt pekingi sajtóközpontban dolgozó újságírók ugyanakkor elmondták, hogy nem tudták elérni az Amnesty International és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek oldalait, valamint több híroldalt, köztük a BBC brit közszolgálati adó, és a német Deutsche Welle oldalát. Nem voltak elérhetőek a Tibet keresőszóval talált oldalak sem.

Kínai tisztségviselők teljes szabadságot ígértek a külföldi újságíróknak az olimpia idejére, amikor nekik ítélték a rendezési jogot, és korlátlan hozzáférést az internethez. Jacques Rogge két hete az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: nem lesz cenzúrázva az internet, és most először a külföldi média szabadon tudósíthat Kínából.

Az ausztrál olimpiai bizottság vezetője, a NOB-tag John Coate csalódottságának adott hangot a cenzúrázott internet miatt, és közölte, hogy a NOB “nagyon komolyan veszi” az ügyet. Coate ugyanakkor félelmének adott hangot, hogy a NOB-nak nincsen elég hatalma és befolyása a kínai vezetés meggyőzésére.

Az kínai szervezőbizottság szóvivője a cenzúráról szóló bejelentéssel egy időben kijelentette: “elégséges és megfelelő internetelérést biztosítanak külföldi újságíróknak a pekingi olimpia idejére”. A korábban teljes szabadságot ígérő kínai hatóságok most már azt mondják: a külföldi újságírók szabadon írhatnak bármiről, ami az olimpiával kapcsolatos.

 • Végleg eltűnhet az egér
 • Rács mögött a spam-király
 • iPhone a turmixgépben
 • Indul a digitális műsorszórás
 • Fallout 3 videó trailer
 • A videójáték lekörözi Hollywoodot
 • Érkezik az intelligens taj-kártya
 • IT/Multimédia
 •  
  hirdet�s