Megsüllyedt a hídkonzol a Tiszainál

Megsüllyedt a hídkonzol a Tiszainál
Miskolc – Lezárták a gyalogosforgalom elől a Tisza pályaudvar mellett a Szinva-patakon átívelő híd járdáját betonelemekkel. Rákérdeztünk a furcsa látványelem funkciójára és odakerülésének okára. Kiderült a baj a híddal nem kicsi.  

Tavasszal észlelték a Magyar Közút Kht. munkatársai egy hídvizsgálat során, hogy a Szinva-patak híd jobb oldalán a hídfő fölötti járdakonzol rész erőteljesen megsüllyedt. Alaposabb tanulmányozás során rájöttek, hogy rutin fenntartási munkával nem megoldható a probléma. “A hibát valószínűleg a háttöltés átázása és ennek következtében a hídfő acélbetéteinek korróziója okozza. Ezt csak úgy lehet javítani, hogy a sérült részt vissza kell bontani és újraépíteni.” – tudtuk meg Szarka Judittól, a Magyar Közút Kht. B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságnak műszaki főmunkatársától.

A két betontömböt, a további baleset elkerülése végett rakták ki, de ezzel csak a közvetlen balesetveszélyt sikerült elhárítani, mert a járdáról az úttestre lelépő gyalogosok számára így se leányálom a közlekedés.

“A hiba pontos okának megállapításához és a javítás tényleges módjának meghatározásához szakvéleményt és tervet kell készíttetni. Erre a Magyar Közút Kht. közbeszerzési pályázatot ír ki – ez már folyamatban van. A tervek év végére elkészülnének és így jövőre (2009-ben) a kivitelezés is megtörténhet. –értesültünk Szarka Judittól.

“Nehezíti a munkát, hogy a hídon villamos közlekedés is van, ráadásul a villamospályát is fel fogják újítani. A két munkát össze kell hangolni. Remélhetőleg a villamosközlekedés így a hídjavítás miatt külön nem lesz akadályozva. A közúti közlekedés nyilvánvalóan bizonyos mértékben korlátozva lesz a javítás idejére. Másik nehézség, hogy a híd járdakonzolja alatt közművezetékek vannak. Ezeket ki kell váltani. Van olyan közmű tulajdonos, amelyik már készíttetett tervet a kábeleinek biztonságba helyezésére. A tényleges kivitelezési munka időtartamát, csak a tervek elkészülte után lehet megbecsülni, különös tekintettel a villamospálya javítással való összehangolásra.” –állt a műszaki főmunkatárs válaszában.
A tervek és a javítás költsége elérheti a 10 millió Ft-ot.
– sothis –

Kapcsolódó cikkek: