Megrövidítik a tudatlan időseket

Idős hölgy
Idős hölgy
Őr – Az idősotthonok tizede visszaél a bentlakók bizalmával. Az emelt színvonalú ellátást nyújtó idősotthonok tíz százalékában súlyos jogszabálysértésekre bukkant a szociális minisztérium. Eredmények [.pdf – 10KB]

Az emelt színvonalú ellátást nyújtó idősotthonok tíz százalékában súlyos jogszabálysértésekre bukkant a szociális minisztérium egy átfogó ellenőrzéskor tavaly – hangzott el az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottság napokban tartott ülésén.

A szaktárca egységes rendszert vezetne be annak érdekében, hogy visszaszorítsa ezeket: a tervek szerint az intézményfenntartók az interneten tennék közzé, hogy pontosan hol, kiknek, milyen típusú szolgáltatásokat nyújtanak. A szakértők több mint 300 emelt színvonalú, idősek számára fenntartott bentlakásos intézményt világítottak át, mivel egyre többen panaszkodtak a szolgáltatások színvonalára.
Jogtalanul szedtek pénzt
Az intézmények 10 százalékában súlyos gondok voltak a jogszabályok betartásával kapcsolatban. Számos esetben nem az ellátottak írták alá a megállapodásokat, hanem a hozzátartozók, egyes lakók több szerződést is kötöttek, a megállapodások egy részében pedig nem volt értetően feltüntetve a térítési díj fizetésének módja és összege sem.

Előfordult, hogy az egyszeri hozzájárulásként befizetett összeget a kiköltözéskor „időközi költségekre” hivatkozva nem térítették vissza maradéktalanul. Volt ahol a megállapodás megkötése előtt „foglalót” kértek a leendő lakóktól, illetve „regisztrációs díj” címén” is bevételhez jutottak egyes intézmények. A szaktárca a jövőben egységesíteni és szigorítani szeretné a szociális intézmények ellenőrzését.
– Nagy bűn visszaélni a segítségre, gondoskodásra szoruló szépkorúak bizalmával, jogi tájékozatlanságával! Intézetünk követendő példa lehet mások előtt: a szerződésbe foglalt megállapodások, jogok és kötelezettségek átláthatóak, egyértelműek, még sosem érkezett panasz ránk! – hangsúlyozta Pótor János lelkész, az őri Sarepta Református Idősek Otthona igazgatója.
– Palicz István –
Otthon-körkép:

Jelenleg összesen 48 ezren laknak különbözõ
idõsotthonokban.
Magyarország 326 emelt szintû ellátást nyújtó
intézménye évente 12 ezer embert lát el.
Az otthonok csaknem fele civil, negyede egyházi, közel harmada
önkormányzati fenntartású.