Megragadni az első esélyt

Hihetetlen pechszéria sújtotta a hét végén az NRK-Nyíregyháza női röplabdacsapatát. A női röplabda Élcsapatok Kupája összes eredménye [.pdf – 535KB]

Az Élcsapatok Kupájában a hatos számú kvalifikációs csoport házigazdáját egyetlen pont választotta el a CEV Kupába jutást jelentő második helyezéstől és egy megváltoztatott szabály az ugyanilyen következménnyel járó legjobb harmadik pozíciótól (utóbbit alább taglaljuk). Nem csoda, ha hétfőn nem tűnt éppen boldognak Ludvig Zsolt edző.

Azért szerettünk volna házigazdák lenni, hogy szakmai, illetve közönségsikert arassunk – beszélt a célokról az NRK trénere. – Utóbbi sajnos egyértelműen elmaradt, mert bármennyire is szerettük volna az ellenkezőjét, sajnos keveseket mozgatott meg az esemény, de akik ott voltak nagyon lelkesnek bizonyultak. Ami a szakmai részt illeti, egyetlen pontocska választott el bennünket attól, hogy a csodaszámba menő második helyezést elcsípjük. Ez így utólag persze csalódás, de összességében a csapat javára válhat, hogy ilyen hőfokú mérkőzéseket játszhatott. Legyőztük azt a Nova Goricát, amellyel szemben egy hete kétszer is szettnyerés nélkül kaptunk ki, a jobbnak vélt minszkiekkel szemben hatalmas győzelmi esélyünk volt, a Dinamo ellen pedig már azzal a tudattal játszottunk, hogy nincs reális esélyünk az egyenesági továbblépésre.

A Szlavjanka elleni derbin hét meccslabdát hagytak parlagon Kapuváriék, mindez nem egyedülálló jelenség. Mit lehet ez ellen tenni?

A legfontosabb, hogy már az első esélyt meg kell ragadni, nem pedig arra várni, hogy majd az ellenfél hibázik – adott receptet Ludvig Zsolt. – Bízom benne, hogy amikor a bajnokságban nagy tétre mennek majd a meccsek, nem járunk hasonlóképpen. Amúgy a teljesítményünk biztató volt, hiszen ahhoz képest, hogy két hónapja vagyunk így együtt és az idegenlégiósunk három hete edz velünk, olyan visszhangok jutottak el hozzánk, miszerint a hétvégi teljesítményünkkel a magyar bajnoki cím elsőszámú várományosaivá váltunk. Nincs mit tenni, a továbbiakban a honi és Közép-európai Kupa feladatokra kell koncentrálni.

Szerencsés osztrákok

Egyszer a pályán elrontott hét meccslabda, majd egy megváltoztatott szabály miatt maradt le a CEV Kupáról az NRK-Nyíregyháza női röplabdacsapata.

A nemzetközi szövetség ugyanis idén újított, és az Élcsapatok Kupájában szintén továbbjutást érő legjobb harmadik helyezést nem az összesített szettarány, hanem a pontarány határozta meg. Előbbi esetben az NRK-é lett volna a dicsőség, így viszont az a Post Schwechat (osztrák) lépett tovább, amely egy 3:0-ás győzelem mellett kétszer is 3:0-ra vesztett, de viszonylag sok pontot szerzett.

Az új számítás azért is érthetetlen, mert a legtöbb nemzeti bajnokságban (így a magyarban is) díjazzák a megnyert játszmákat, illetve teljesen logikátlan az egész, mert kevesebb lejátszott szettben jobb pontarányokat lehet elérni. És arról nem is beszéltünk, hogy a schwechatiak csoportjában nem volt Dinamo Moszkva erősségű gárda…

Bodnár Tibor –További hírek a szon-sportoldal kategóriából