Megragadni a történelmi esélyt!

Szitka Péter és Bajnai Gordon
Szitka Péter és Bajnai Gordon
Kazinbarcika – A munkahelyteremtés a jövője Kazinbarcikának – jelentette ki Szitka Péter polgármester az április 6-i sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos is.

Megragadni a történelmi esélyt!

Az is minősíti majd a városvezetőket, milyen sikeresen pályázik a településük.

A munkahelyteremtés a jövője Kazinbarcikának – jelentette ki Szitka Péter polgármester az április 6-i sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Bajnai Gordonfejlesztéspolitikai kormánybiztos is, valamint Szabó György, a megyei fejlesztési tanács elnöke és Gyárfás Ildikó, a térség országgyűlési képviselője.

Az észak-borsodi város első embere közölte az újságírókkal, hogy a tárgyalások bizakodásra adnak okot a létesítendő ipari parkot és a városrehabilitációt illetően is. Az új sportcsarnok ügye is jól áll, továbbá számos kisebb fejlesztésre nyílik majd mód.

Hét évre

Bajnai Gordon személyes élményeiről szólva úgy fogalmazott: egészen más csak papíron látni a benyújtott pályázatokat, mint a helyszínen tapasztalatokat szerezve. Brüsszelben most 7 évre születik döntés a támogatandó projektekről. Ez meghatározza, szinte bebetonozza azt, amit lehet, s amit nem. Észak-Alföld után a második legelmaradottabb régió Észak-Magyarország, de kistérségben még rosszabb itt a helyzet. A kormány elkötelezett arra – hangoztatta Bajnai Gordon – , hogy nem önt pénzt lyukas zsákba, de ahol nagy a szükség, ott legyen közelebb a segítség.

A második legnagyobb forrást kapta a regionális alapból e vidék és még az ágazati pénzekből is jut majd ide. Fontosnak nevezte a foglalkoztatást és ehhez az emberek alkalmasságát is, mert hiába ösztönzik a tőkét, hogy érkezzen meg, ha alacsony a képzettség.

Élére kell tehát állni a humánprogramnak is. Április 5-én felkerültek az internetre a konkrét pályázati kiírások és akár heteken belül lehet pályázni. Számos projektet felvetett Szitka Péter polgármester – mondotta a kormánybiztos – , olyanokat amelyekkel pályázati úton, de kiemelten kezelhetően is érdemes foglalkozni. Az első pályázati körben 900 millió forint jutott Barcikára és környékére, a következő etapban ennél jóval nagyobbak a lehetőségek. Azok az önkormányzatok lesznek sikeresek, amelyek tudatosan pályáznak, s megvan a kellő elszántság, elkötelezettség és ügyesség arra, hogy üstökénél fogva megragadják a történelmi esélyt. Ez minősíti majd a városvezetőket – jelentette ki végezetül Bajnai Gordon.


Maros Éva sajtószóvivő, Gyárfás Ildikó, Szitka Péter, Bajnai Gordon és Szabó György
Fotó:Buzafalvi Győző