Megöltek az amerikaiak egy fontos Al-Kaida-terroristát

Az Irakot megszálló koaliciós haderő szombaton közleményben tudatta, hogy amerikai katonák megölték az Al-Kaida terrorszervezet egyik fontos tagját, aki tömeggyilkos robbantásokat hajtott végre és tervezett Bagdadban. A közlemény szerint Mahir Ahmad Mahmud al-Zubaydi volt az orosz diplomaták gyilkosa 2006-ban.

Mahir Ahmad Mahmud al-Zubaydi-t, akit Abu Assad és Abu Rami neveken is ismertek, egy meg nem nevezett nővel együtt ölték meg az amerikai katonák pénteken. Az Al-Kaida egyik iraki parancsnokaként ismert férfi több tömeggyilkos robbantás kitervelője is volt – állítja a közlemény. Kirívó volt ezek közül a Sadr City-ben végrehajtott autós robbantás 2006. november 23-án, amikor több mint 200-an haltak meg. 2006. június 23-án az ő irányításával támadtak meg orosz diplomatákat fegyveresek Bagdad Manszúr nevű negyedében. Egy diplomata a helyszínen meghalt, a többi négyet elhurcolták és később végeztek velük, és a gyilkosok egyike a most megölt terrorista volt.

A koalíciós erők szóvivője azt közölte, hogy a terroristát, aki Bagdad egyik peremvárosának volt az emírje “szabályszerűen” lőtték le: az amerikai katonák körbevették bagdadi házát, felszólították megadásra, de az épületéből rájuk lőttek, a katonák pedig viszonozták a tüzet.