Megölték az Al-Kaida vegyi fegyver szakértőjét?

Pakisztáni hírszerzők információi szerint meghalt hétfőn az al-Kaida fő bomba-, vegyi és biológiaifegyver-szakértője egy amerikai légicsapásban Pakisztán törzsi területén. Az egyiptomi Abu Khabab fejére az Egyesült Államok ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki. Halálhírét hivatalosan még nem erősítették meg.

Egy magas rangú pakisztáni hírszerzőtiszt az AFP francia hírügynökségnek névtelenül nyilatkozva közölte: úgy hiszik Abu Khabab meghalt a légicsapásban. Korábban tisztviselők azt állították, hogy három arab fegyveres és három pakisztáni fiú halt meg, miután rakéták csapódtak egy mecset mellett lévő házba. A rakétákat feltehetően egy amerikai robotrepülőről lőtték ki.

Az AFP-nek nyilatkozó hírszerzőtiszt elmondta, hogy a lebombázott ház volt a vegyi fegyver szakértő búvóhelye, és olyan információkat kaptak, hogy az al-Kaida tag volt a támadás célpontja. Az Egyesült Államok egyelőre nem erősítette meg a nagy fogásnak számító Abu Khabab haláláról szóló hírt, míg a pakisztáni hadsereg szóvivője azt közölte, hogy még nem kaptak megbízható információt az állítólagos halálhírről. 2006 januárjában már jelentek meg olyan hírek, hogy a férfi egy légicsapásban meghalt, de ez az információ később hamisnak bizonyult.

Az 1953-ban született Midhat Murszi el-Szájid Umárt, aki az Abu Khabab al-Maszri nevet használta a terrorszervezetben, az al-Kaida legfőbb robbantási szakértőjének, valamint vegyi fegyver és biológiai fegyver szakértőjének tartják, aki a Derunta kiképzőtáborban oktatta a szervezet fegyvereseit. A tábor azután vált széles körben ismertté, hogy a CNN amerikai hírtelevízió bemutatott egy ott készült felvételt, amin az látható, ahogy al-Kaida tagok kutyákon tesztelik egy vegyi fegyver, valószínűleg egy ideggáz hatását.