Megölték afgán foglyukat a tálibok

A tálib fegyveresek vasárnap megölték azt az afgán újságírót, akit még az elrabolt olasz újságíróval együtt fogtak el, közölte a szélsőséges szervezet egyik szóvivője.

A foglyot azért ölték meg, mert az afgán kormány nem teljesítette követelésüket. Az olasz újságíróért cserébe a kormány szabadon engedett öt tálib fegyverest.

A tálibok szóvivője közölte, hogy helyi idő szerint délután három óra után megölték Adzsmal Nakusbandit, mert a kormány nem válaszolt követelésükre. A szervezet az afgán börtönökben ülő tálibok szabadon engedését követelte, de a kormányzat egyáltalán nem vette fel velük a kapcsolatot. Korábban csak két fegyveres kiengedése volt a céljuk.

Az afgán riportert még március negyedikén fogták a déli Helmand tartományban az olasz Daniele Mastrogiacomóval és egy sofőrrel együtt. Az olasz újságírót két hét után szabadon engedték, miután az afgán kormány teljesítette követelésüket, és szabadon engedett öt bebörtönzött tálib fegyverest. A sofőrt már korábban kivégezték: Mastrogiacomo beszámolója szerint a szeme láttára fejezték le.

Hamid Karzai afgán elnök korábban jelezte, hogy a tálibok nem számíthatnak további fogolycserékre. “Az olasz újságíró esete különleges helyzet volt, és nem fog megismétlődni”, mondta el az elnök pénteken.