Megölte magát, feleségét és egyik gyerekét a "spam-király"

Holtan találták kocsijában csütörtökön Edward Davidsont, a spam-királynak nevezett börtönszökevényt Denvertől nem messze egy framon. Közelében holtan találták feleségét és három éves lányát is. A rendőrség szerint a 35 éves férfi agyonlőtte őket, majd öngyilkos lett – közölték pénteken a denveri hatóságok.

Davidson 7 hónapos fia a kocsiban volt, de ő sértetlen maradt, a tragédiáról a harmadik gyerek, 16 éves lánya értesítette a rendőrséget. Apja vele is végezni akart, de az első lövés, ami a nyakán találta el, nem volt súlyos, ezért a kislány el tudott menekülni.

Edward “Spam King” Davidson májusban kapott 21 hónap börtönt, de 4 nappal ezelőtt megszökött az úgynevezett alacsony biztonsági fokozatú florence-i börtönből. Az ilyen helyeken viszonylag kevés őr dolgozik, a fogvatartottak pedig szabadon járhatnak ki és be, hogy el tudják látni a szomszédos szigorított fegyintézményben rájuk bízott kisegítő feladatokat.

Davidson ellen az volt a vád bírósági tárgyalásán, hogy öt éven át mintegy húsz különböző, rossz minőségű termékeket forgalmazó cég számára reklámozott a komputerén. A saját farmján telepített számítógépgépeken keresztül terjesztett spam-eket, vagyis kéretlen hirdetéseket hamisított parfümök és karórák széles választékát ajánlva a netezőknek.
Davidson az ügyészség szerint mintegy 3,5 millió dolláros (több mint fél milliárd forintos) jutalékot kapott a terméktulajdonosoktól, cserében ezért több százezer spam-et terjesztett el email-ekben.

A férfi ellen 2007-ben emeltek vádat az elektronikus marketinget szabályozó 2003. évi CAN-SPAM törvény alapján. Davidsonnak volt egy Power Promoters elnevezésű vállalkozása is, ami komoly adóhátralékot halmozott fel. A spamek terjesztéséért idén kiszabott 21 hónap börtön mellett az adóügyéért még 715 ezer dolláros kártérítést megfizetésére is ítélték. Hogy összejöjjön a pénz a bíró úgy döntött, hogy arany érmegyűjteményét elárverezik.

Állítólag a “spam-királyt” felesége, akit aztán négy nappal később megölt, vitte el egy terepjáróval a börtön bejárata elől. A házaspár a tragédia előtt még felkereste Davidson szüleit Lakewood-ban, ahol ruhákat és készpénzt vettek magukhoz. A helyiek közül többen is beszéltek velük, és egyikük azt mondta: az asszony arról beszélt, hogy az akarata ellenére viszi őt magával a férje.

Eközben a héten egy másik spam-királyt, Robert Soloway-t csaknem négy év börtönre ítélt egy seattle-i bíróság több millió junk-mail, vagyis levélszemét elküldésért.