Megoldatlan gyalogos közlekedés az új miskolci Tescónál

Megoldatlan gyalogos közlekedés az új miskolci Tescónál
Miskolc – Sokan elvesznek a furmányos útvesztőben: az úton „szédelegnek”, átvágnak a parkon, vagy új útvonalakat taposnak ki. Mindez fokozottan balesetveszélyes – nem kétség.  

Hackl Mónikát, a Tesco-Global Áruházak Rt. kommunikációs vezetőjét kérdeztük a témáról.

Bár a helyi járati autóbuszok szinte közvetlenül az újonnan átadásra került miskolci Tesco mellett állnak meg, a gyalogosoknak hatalmasat kell kerülniük, hogy az áruház bejáratáig eljussanak. A kanyargós út során egy vonatátkelőn, egy tucat gyalogosátkelőn, és egy rakás üzlet előtt kell keresztül haladniuk. Nem csoda, hogy sokan el is vesznek a furmányos útvesztőben: az úton „szédelegnek”, átvágnak a parkon, vagy új útvonalakat taposnak ki. Mindez fokozottan balesetveszélyes – nem kétség.

A kérdésünkre, hogy tudnak-e a problémáról, Hackl Mónika, a Tesco-Global Áruházak Rt. kommunikációs vezetője nyilatkozatában elmondta, hogy tisztában vannak a kialakult helyzettel, és keresik az alternatív megoldás(ok) lehetőségét. A nehézséget az áruház és az út között húzódó vasútvonal okozza. „Azon keresztül gyalogos forgalmat átereszteni csak külön biztosító berendezések megléte, és belátható vasútvonal-szakasz esetén lehetséges. Ebből a belátható szakaszt semmiképpen sem tudjuk biztosítani, mivel az egész vonal egy elhúzott, takart ívben helyezkedik el.” Ezért kell a „vásárlóknak” a már meglévő vasútátkelőn keresztül haladniuk, hogy utána, a kanyargós járdát követve, zebrák sokaságán átkelve, majd a parkolót megkerülve eljussanak a bejáratig.

A probléma megoldásával kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy egy gyalogos híd kiépítése várhatóan lehetőséget adna a direkt átkelésre. „Ennek megépítésére cégünknek nincs lehetősége” – állítja nyilatkozatában a Tesco kommunikációs vezetője, majd hozzátette: „Egy ilyen híd használhatósága is megkérdőjelezhető, mivel az útpálya (vasút) koronájától kerekítve 6m magasságban lehet a hidat megépíteni. Tehát a parkoló magasságától számítva 8-9 méterrel feljebb kerülhetne kialakításra a szerkezet, ami azt jelenti, hogy kb. háromemeletnyi lépcsőt kellene a vásárlóknak fel és le megtenniük.”

A megoldás tehát még várat magára, de addig is reménykedjünk, hogy senkinek nem történik semmi baja.

Kapcsolódó cikkek:

  • Retorzió a Tesco parkolóban Retorzió a Tesco parkolóban 2008.10.18.
  • Pénteken nyit az avasi Tesco