Válságban is van orvosság a likviditási nehézségekre

Akt.:
Válságban is van orvosság a likviditási nehézségekre
Segíteni kell a mikro- és kisvállalkozásokat, hogy pontosan lássák a finanszírozási lehetőségeiket az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának vezetője szerint.


A vállalkozások napi működését is kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá teheti a bankhitel, a cégek forráshoz jutását azonban sokszor épp az nehezíti, hogy nincsenek tisztában a hitellehetőségeikkel. Az OTP Bank tavaly ősszel indította Széchenyi 50 programját, amelynek keretében 20 ezer mikro- és kisvállalkozás kapott levélben cégre szabott, konkrét összegű indikatív hitelajánlatot. A program elébe ment a vállalkozói igényeknek, sok cégvezető számára megkönnyítve a döntést: a vállalkozások a program indulása óta több mint 10 milliárd forint értékben jutottak külső finanszírozási forráshoz. Csonka Tibort, az OTP Bank Mikro-és Kisvállalati igazgatóságának vezetőjét kérdeztük a Széchenyi 50 eredményeiről.

Mi vezette az OTP Bankot abban, hogy ilyen jelentős számban keressenek meg vállalkozásokat konkrét összegű hitelajánlattal?
A vállalkozások 84 százalékának működését akadályozzák kisebb-nagyobb mértékben finanszírozási problémák az OTP KKV konjunktúra index legfrissebb felmérése szerint. A cégvezetők jelentős része azt olvashatja a hírekben, vagy sokszor személyesen is azt tapasztalhatja, hogy a válság miatt nehezebb hitelhez jutni, ezért lemondóak a külső források bevonását illetően, ajánlatot sem kérnek bankjuktól. Az OTP Bank azonban most is biztosít finanszírozási forrást a vállalkozásoknak. Sőt! Nyilvános cégnyilvántartási adatok alapján készült, indikatív hitelajánlatot küldtünk több mint 20 ezer mikro- és kisvállalkozás számára. A 3 és 25 millió forint közötti, konkrét összeget is megjelölő ajánlat révén a vállalkozások pontos képet kaphatnak a lehetőségeikről. Az OTP Bank tud és akar is hitelezni: minden megkeresett cég hiteligényét ki tudjuk elégíteni, de azoknak a cégeknek is érdemes nálunk tájékozódni, amelyek nem kaptak ajánlatot.

Milyen a program fogadtatása a vállalkozások részéről?
Az eddigi eredmények jól mutatják, hogy a kedvezőtlen gazdasági kilátások mellett is hisznek abban a cégek vezetői, hogy a hitel biztonságot, sőt, akár lendületet is adhat vállalkozásuknak. A program tavaly őszi indulása óta már több mint 10 milliárd értékben kötöttek hitelszerződést velünk a vállalkozások. Elsősorban a program keretében is kiajánlott folyószámlahitelre van nagy igény a vállalkozások részéről, hiszen e konstrukció révén juthatnak legegyszerűbben forráshoz.

Mit tesznek azért, hogy a hitelhez jutás is olyan gördülékeny legyen, mint a hitellehetőségekről való tájékozódás?
A vállalkozások sikeres működéséhez szükség van egy biztos pénzügyi partnerre, amely ismeri az elvárásaikat is. A vállalkozások igényeihez alkalmazkodva ezért több ponton egyszerűsítettük és gyorsítottuk a hitelügyintézést. Már átlagosan 5 munkanap alatt elbírálunk egy teljes körűen benyújtott hitelkérelmet. Külső kapcsolattartói hálózattal is egyszerűbbé tettük az ügyintézést: kapcsolattartóink akár székhelyükön keresik fel a vállalkozásokat. Egyszerűbben lehet folyószámlahitelhez is jutni, mert már azok a vállalkozások is igénybe vehetik, amelyek korábban nem rendelkeztek nálunk folyószámlával. Kiépítettük kapcsolattartói hálózatunkat is. A kapcsolattartóink ügyfeleiket felkeresve személyre szabott pénzügyi tanácsadás keretében segítenek eldönteni, melyik termék felel meg leginkább a vállalkozás működésének.

A tájékoztatás nem teljes körű, részletes információk és a termékek szabályai a www.otpbank.hu oldalon érhetőek el.