Megnyílt a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált csütörtökön. A szaktárca vezetője a megnyitó ünnepségen állami kitüntetésben részesítette Peter Weidhaas-t, a frankfurti könyvvásár volt igazgatóját.

Hiller István köszöntőjében kiemelte: az olvasás maga is művészet, a valódi irodalom pedig mindig egy kicsit erőpróba is, intellektuális hegymászás. A megnyitó után a miniszter állami kitüntetésben részesítette Peter Weidhaas-t, a frankfurti könyvvásár volt igazgatóját, aki sokat tett azért, hogy 1994-ben létrejöhetett Budapesten az első nemzetközi könyvfesztivál.

Idén először tengerentúli állam, Kanada a könyvfesztivál díszvendége. Rober Hage, Kanada budapesti nagykövete köszöntőjében felhívta a figyelmet országának irodalmi termésére. A magyar könyvkiadók csaknem hatvan kötettel készültek a vendég fogadására. Kanadai szerzőktől negyven könyv, az országról pedig húsz kiadvány látott napvilágot a fesztivál kezdetéig.

Nagy figyelem övezte a könyvfesztivál első pódiumbeszélgetését. Az idei könyvfesztivál díszvendégével, Umberto Ecoval könyveinek fordítója, Barna Imre beszélgetett. Eco legújabb könyvét, a Loana királynő titokzatos tüzét is bemutatták a könyvfesztivál nyitónapján.

Vasárnapig a látogatók több mint negyvenezer könyvből és több tucat irodalmi programból válogathatnak a Budapesti Kongresszusi Központban.Sporthírek