Megnyílt a Turner-tárlat a Szépművészetiben

Turner és Itália címmel kiállítás nyílt szerdán a Szépművészeti Múzeumban. A Ferrara és Edinburgh után Budapestre érkező tárlaton csaknem nyolcvan alkotás szerepel: a híres tájképfestő olajfestményei, akvarelljei, ceruzarajzai és vázlatkönyvei. Az október 25-ig látogatható kiállítást Stephen Deuchar, a művész hagyatékát őrző Tate Britain igazgatója és Csák Ferenc, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára nyitotta meg.

William Turner a 19. század egyik legjelentősebb tájképfestője- mondta a megnyitón a Tate Britain igazgatója. Stephen Deuchar beszélt arról is, hogy a tematikus kiállítás időrendben mutatja be a művész pályáját. Turner itáliai utazásai során és azok hatására született alkotásait lehet megnézni: olajfestményeket, akvarelleket, ceruzarajzokat és vázlatkönyveket. A nyolc egységre tagolt tárlat az 1790-es évek londoni tanulmányaitól kezdve egészen az utolsó alkotói korszak remekműveiig vonultatja fel a műveket.

A kiállítás a művész hagyatékát őrző Tate Britain közreműködésével jött létre, ezen kívül elsősorban nagy-britanniai és amerikai köz- és magángyűjteményekből érkeztek alkotások Budapestre.

A tárlatot október 25-ig lehet megnézni a Szépművészeti Múzeumban. További információ a kiállításról a www.szepmuveszeti.hu oldalon található.