Megnyílt a Magyar Kulturális Központ New Yorkban

New Yorkban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg a Magyar Kulturális Központot szerdán este. A magyar kultúra először kapott önálló otthont az Egyesült Államokban.

A központ igazgatója Orsós László Jakab a Független Hírügynökségnek elmondta: szeretné, ha minél több Amerikában élő magyar vagy magyar származású fiatalt vihetnének közelebb a magyar kultúrához, és ők is elhoznák ide amerikai barátaikat.

A központ Manhattan szívében, egy úgynevezett loft-ban nyílt meg. A loftok igen népszerűek az Egyesült Államokban. Ezeket az egykori ipari vagy raktárépületeket lakásnak, irodának egyaránt használják. “Olyan helyet szerettem volna, amely könnyen integrálható a New York-i kultúrába” – mondta el a Független Hírügynökségnek a központ igazgatója.

Orsós László Jakab, aki korábban kulturális újságíróként dolgozott hozzátette: a hely kiválasztása része volt annak a filozófiának, amivel itt, New Yorkban munkához látott. Ez pedig az, hogy meg kell találni az utat az itteni kultúrához.

“Nem szabad gettóba záródni, folyton ismételgetve bizonyos kulturális eredményeinket, hanem be kell szivárogni az adott kultúrába, és az ő nyelvükre lefordítva kell megmutatnunk, hogy mit tud Magyarország.”

Az igazgató szeretné, ha a központot minél több Amerikában élő fiatal keresné fel. “Nem szabad a fiatalokat elidegenítenünk a saját kultúránktól” – fogalmazott Orsós László Jakab. –

 “Azt szeretnénk, ha a helyi magyar fiatalok is vállalnák ezt a fajta identitásukat, és bátran kiállnának, és mondanák: én magyar vagyok, barátom, gyere el velem egy kiállításra, ahol megmutatom neked, milyenek vagyunk mi, magyarok.”

A központ első kiállítása Sylvia Plachy fotóművész Budapestről készített sorozata.
Az igazgató tervei között a koncertek, kiállítások mellett szerepel fiatal magyar divattervezők bemutatkozása is New Yorkban.