Megnyílt a 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg pénteken a 27. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF). Az április 1-ig tartó rendezvénysorozat csaknem ötven helyszínen 128 programmal várja a közönséget.

A Magyar Nemzeti Galériában rendezett nyitóünnepségen Budapest főpolgármestere elmondta, a csütörtök esti zavargások után a nyugalom helyreállt. Demszky Gábor szerint ez azért is fontos, mert több ezer külföldit várnak a BTF kulturális eseményeire, így nem mindegy, hogy milyen utcakép fogadja az ide látogatókat.

Hiller István a főváros egyik legkiszámíthatóbb és legtervezhetőbb rendezvényének nevezte a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A szakminiszter kiemelte, ma már nemcsak Európa egyik legfontosabb kulturális eseménye a BTF, hanem a tengerentúlon is tudják, hogy ezekre a rendezvényekre érdemes ellátogatni. Tavaly 30 ezer külföldi volt kíváncsi a fesztivál programjaira.

A Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója elmondta, már az indulás óta, vagyis huszonhét éve kiállítással köszönti a BTF-t az intézmény. Ebben az évben A festmény ideje – Az újraértelmezett hagyomány című kiállítással csatlakozik a Magyar Nemzeti Galéria a BTF rendezvényeihez. Ezen a tárlaton a legfiatalabb képzőművész nemzedék reflektál az elődökre, tette hozzá Bereczky Loránd.

Idén a 125 éve született Kodály Zoltán életműve adja a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretét. Hazai és külföldi zenészek, előadók tisztelegnek a 40 éve elhunyt zeneszerző előtt. A BTF nyitókoncertje pénteken a Művészetek Palotájában (MÜPA) a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estje. A fesztivál záróeseménye pedig Kodály Háry Jánosa lesz szintén a MÜPA-ban április 1-én.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjairól és akcióiról bővebb információ a www.btf.hu oldalon.