Megnyitották a Keleti pályaudvar Lotz-termét

Az utasok előtt is megnyílt pénteken a Keleti pályaudvar értékes freskókkal díszített indulási csarnoka, más néven Lotz-terme. Az épületrész belső felújítása 2006-ban kezdődött, és 479 millió forintba került – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁV Zrt.

Az 1884. augusztus 16-án felavatott Központi, később Keleti pályaudvar Rochlitz Gyula és Feketeházy János tervei alapján épült. A magyar állam tulajdonában lévő közlekedés-építészeti műemlék legértékesebb része a 670 négyzetméter alapterületű és 18 méter belmagasságú Lotz-terem. Lotz Károly falfestményeinek címe: Háború és béke; A bányászat; A kohászat; Kereskedelem; A hídépítés; A posta; A földművelés; A jólét. A kilencediket, A vasút allegóriája című freskót Than Mór készítette.

2001-ben az indulási csarnok födémszerkezete annyira meggyengült, hogy biztonsági okok miatt le kellett zárni a forgalom elöl.

Az épülettömb felújításának építészeti tervezését az Első Magyar-Kanadai Építész és Mérnökiroda Kft. végezte Hajnal Zsolt Ybl-díjas vezetőtervező irányításával. A falkutatások és a restaurátori munkák tervezésére a Szabó Péter restaurátor művész által irányított Reco Konzult Restaurátor és Tanácsadó Kft. kapott megbízást, és ez a cég koordinálta az épületbelső felújítási munkáit, amelyet a Laki Zrt. bevonásával végeztek el.Sporthírek