Megnyitották a Filmszemlét

Elkezdõdött kedden este a 41. Magyar Filmszemle. A filmes mustrát Garas Dezsõ nyitotta meg a fõvárosi Palace MOM Park moziban. A rendezvényen rövid összeállítással emlékeztek a tavaly elhunyt filmesekre: Bacsó Péterre, Bujtor Istvánra, Dargay Attilára, Horváth Terire, Iglódi Istvánra és Kishonti Ildikóra.

A szemle idei életmûdíjasait is bemutatták: Révész Gittát, a Magyar Filmlaboratórium produkciós vezetõjét, Nagy Anna színésznõt, Szoboszlay Péter animációsfilm-rendezõt, Zsombolyai János operatõr-rendezõt, Pásztor József gyártásvezetõt és Djoko Rosic színészt.

A Magyar Mozgókép Mestere díjat Rózsa János rendezõ és Grunwalsky Ferenc operatõr-rendezõ kapja idén. A kitüntetéseket rendhagyó módon nem a nyitóünnepségen adták át, hanem a szemle utolsó napján, február 8-án osztják majd ki. Az idei Magyar Filmszemlét Balázs Béla filmesztétának szentelik.

A megnyitón levetítették Jancsó Miklós Oda az igazság címû történelmi drámáját. A szemle nyitófilmjét egyszerre hat teremben lehetett megnézni.

A 41. Magyar Filmszemlén február 2-a és 8-a között öt kategóriában 95 alkotás versenyez majd. A filmes mustrának két helyszíne van: a Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház.