Megnyitotta kapuit von Trapp kapitány salzburgi villája

Salzburgban ismét felcsendül a muzsika hangja – megnyitották ugyanis a von Trapp család villáját a nagyközönség előtt. Az osztrák város délkeleti részén fekvő birtokon álló épület 15 éven keresztül volt az otthona Georg von Trapp kapitánynak, hét gyermekének és nevelőnőjüknek, Maria nővérnek. Történetükből Amerikába való emigrálásuk után Broadway-musical és Oscar-díjas film született, “A muzsika hangja” címmel.

A Valentino Ceconi olasz építész tervei alapján épült 19. századi villát felesége halála után, 1923-ban vásárolta meg von Trapp kapitány. A férfi hét gyermekével költözött ide, akik mellé felfogadott egy bécsi tanítónőt, Maria Kutscherát, aki a nonnbergi bencés zárda lakója volt. A hétgyerekes apuka nem sokkal később beleszeretett Maria nővérbe, és 1927-ben feleségül vette a nevelőnőt. A család az 1938-as Anschluss után hagyta el a villát és Ausztriát, és menekült Svájcon keresztül az Egyesült Államokba.

Hetven évvel azután, hogy a család elhagyta a házat, és több mint negyven évvel azt követően, hogy bemutatták a történetükből készült, “A muzsika hangja” című filmet a mozikban, a villa ezen a hétvégén megnyitotta kapuit. A 878 négyzetméteres, 22 szobás épület és a hozzá tartozó 3,5 hektáros birtok azonban talán csalódást okoz majd a filmrajongóknak. Robert Wise díjnyertes filmjét ugyanis nem itt forgatták, mivel az épületet 1947-ben egy misszionárius rend megvásárolta. A film kerti jeleneteit közeli kastélyokban vették fel, míg a belső felvételek egy hollywoodi stúdióban készültek.

A villa most szállodaként és rendezvényközpontként nyitotta meg kapuit, ahol egyebek mellett a jövőben esküvőket is tarthatnak az érdeklődők. 2009-től pedig a tervek szerint nyári bált rendeznek majd az épületben, ahol jelenleg a gyerekek és szüleik szobáiban lakhatnak a szállóvendégek. A villa pénteki megnyitójára Salzburgba érkezett a kapitány egyik gyermeke, a 93 éves Maria von Trapp is.