Friss hírek

2009.05.28. 15:44

Nyílt levélben kezdeményez négypárti tárgyalásokat az SZDSZ a holokauszt-tagadás büntethetőségéért

<p>Nyílt levélben kezdeményezett négypárti tárgyalásokat a holokauszt-tagadás büntethetővé tétele érdekében Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. A liberális politikus korábban már beszélt erről a parlamentben is.</p>

Az SZDSZ elnöke csütörtökön juttatta el nyílt levelét a parlamenti pártok frakcióvezetőinek: Mesterházy Attilának (MSZP), Navracsics Tibornak (Fidesz) és Semjén Zsoltnak (KDNP). Ebben kifejti, hogy Magyarországnak az elmúlt hónapokban olyan eseményeket kellett megtapasztalnia, amelyekre a rendszerváltás óta nem volt példa: az antiszemitizmus és az egyre nyíltabban vállalt rasszizmus szerinte mára veszélyes méreteket öltött. A szélsőjobboldali erőszakhullámnak pedig magyar emberek estek áldozatául. A huszadik századi történelem legsötétebb időszakának eszméi újra teret kaptak a közbeszédben, a politikai életben - írja a levélben.

Fodor Gábor levele szerint az elmúlt évben ijesztően elszaporodott a holokauszt-tagadására, a roma származású magyar állampolgárok kiirtására, illetve a holokauszt megismétlésére célzó megnyilvánulások száma. A szélsőséges erőszak megállítása a pártelnök szerint demokratikus politikai erők közös felelőssége.

Az SZDSZ ezért négypárti tárgyalásokat kezdeményez a Büntető Törvénykönyv módosításáról annak érdekében, hogy a holokauszt-tagadás és a népirtásra való felszólítás sok más európai országhoz hasonlóan Magyarországon is büntethető legyen.

Fodor Gábor korábban a parlamentben beszélt arról, hogy az SZDSZ kész engedményeket tenni a holokauszt-tagadás büntethetővé tétele érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!