Megnyílt az új, Búza téri piac

Megnyílt az új, Búza téri piac
Miskolc – Megnyílt Miskolc új piaca: 13 ezer négyzetméteren várják a vevőket.  Búza téri piac - Közönségnyitás 2008.10.16. Virágpiac az aluljárónál a Búza téren 2008.10.16. Megynyitotta kapuit a Búzatéri piac 2008.10.16.

Az új Búza téri piacot csütörtök délutántól látogathatják a vásárlók. A felújítás, a korábbi Vásárcsarnok átalakítása csaknem 1,5 évig tartott, addig egy ideiglenes piacon, a korábbi parkoló (és most újra az lesz) területén várták az árusok a vevőket. A csütörtökön megnyitott új vásárcsarnok és piac a korábbinál kulturáltabb környezetben várja a vásárlókat.

A beruházás 3 milliárd forintba került, amelyet az üzemeltető cég és a miskolci önkormányzat közösen finanszírozott. A költség egyharmadát fizette a város. Az új piac 13 ezer négyzetméteren, 224 üzlettel, plusz külső, őstermelőknek fenntartott résszel várja a vevőket. Várkoly Péter, a Miskolci Piac Zrt. vezetője korábban elmondta lapunknak: a piac feltöltöttsége eddig 85 százalékos, a korábbi árusok mintegy 60 százaléka visszatért az új Búza térre.

Áldásuk rá

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón  Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter, Káli Sándor polgármester és Vermes Róbert, a Miskolci Piac Zrt. elnökigazgatója mondott beszédet, a történelmi egyházak képviselői pedig megáldották a piacot.

A polgármester az autópálya átadásához hasonlította a csütörtöki piacnyitót: annak is örültek a miskolciak, mára megszokottá vált. Hozzátette: a felújításnak itt volt az ideje, hiszen a korábbi Búza téri piac, Közép kelet-Európa leglepusztultabb, legszerényebb piaca volt. Sőt – hangsúlyozta- sokszor a hatóságok jó indulatán múlott, hogy működhetett, hiszen a feltételek hiányosak voltak.

A polgármester fontosnak tartotta kiemelni azt, hogy egy újfajta árusítás, parkolás valósulhat meg az új piacon. Kitért a korábbi vitákra is, amelyek az őstermelők és az új piacüzemeltető között zajlottak. A polgármester szerint az új Búza téren a tényleges – és ezen van a hangsúly – őstermelők is helyet kapnak, jó feltételek mellett árulhatnak. A polgármester ékszernek, a város éléskamrájának nevezte az új vásárcsarnokot.

Szűcs Erika miniszter elmondta: kormánytagként örül az ilyen beruházásoknak, mert ezek jelzik, hogy Magyarország fejlődik, és az új piac több embernek teremt legális munkalehetőséget. „Miskolciként pedig büszke vagyok – folytatta -, hogy a 150 évvel ezelőtt megfogalmazott célt, hogy a Búza tér Miskolc központja legyen, tovább tudjuk vinni.”

Így történt…

Vermes Róbert elnökigazgató a piacberuházás történetét ismertette a megnyitón. Kiemelte 2006. szeptemberét, amikor is a város és az Ikeron Rt. megkötötte a szerződést. Ő is hangsúlyozta: a felújítás sürgető volt, hiszen a korábbi piacon az elektromos hálózat, a víz- és csatornaelvezetés sem volt megfelelő, valamint közegészségügyileg a működéshez szükséges alapfeltételek is alig teljesültek. Hozzátette: a 3 milliárd forintos beruházás 17 hónap alatt valósult meg.

Ez ideiglenes megoldás
A halottak napi virágárusítás az idén nem a Búza téri piacon lesz (illetve már meg is kezdődött), hanem a Centrum mögötti parkoló mellett, az aluljárónál. Ennek ok, mint Várkoly Pétertől megtudtuk, hogy a piacnyitás miatt nem fértek be a virágosok az új térbe. Ez tehát egy ideiglenes megoldás, de jövőre természetesen a Búza téri piacon lesz a halottak napi virágvásár – ígérte az igazgató.

Kapcsolódó cikkek: 

  • Nem “ellenpiacnak” szánják az új miskolci piacot  Búza téri piac a cél előtt 2008.09.01. Búza téri piac munkáltatai 2008.08.27. Búza téri piac 2008.08.21. Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24.
  • Nyílik a régi új Búza téri piac Búza téri piac a cél előtt 2008.09.01. Búza téri piac munkáltatai 2008.08.27. Búza téri piac 2008.08.21. Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24.
  • Búza téri piac a cél előtt
  • Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett
  • Búza téri piac – csak nincs baj?
  • Búza téri piac: késik?