Megnyílt a Városi Szalon a budapesti Pollack Mihály téren

Fiatal művészek és civil szervezetek foglalták vissza a budapesti Pollack Mihály teret a közösségi élet számára. A környék a boldog békeidőkre emlékeztető Városi Szalonná alakul át vasárnapig az Újirány Csoport jóvoltából.

A kényelmes nyugágyakon napközben megpihenhetnek az arra sétálók, esténként pedig ingyenes kulturális programok, izgalmas beszélgetések várják a vendégeket.

Budapesten kevés olyan belvárosi közterület van, ahol az emberek kényelmesen, kulturált körülmények között tölthetnék el a szabadidejüket anélkül, hogy kötelezően fogyasztaniuk kellene valamit. A Városi Szalon egy olyan közösségi teret próbál megteremteni, ahol úgy pezseg az élet, mint egy békebeli kávéházban, de nincs pincér, aki kitessékeli a vendéget, ha még egy szódát sem rendel – mondta a Független Hírügynökségnek Tihanyi Dominika, az Újirány Csoport tagja.

A művészek azért választották a VIII. kerületi Pollack Mihály teret, mert ott nincsenek olyan ülőfelületek, amelyek egyébként megállásra késztetnék az embereket. Ezen változtat a Városi Szalon, hiszen vasárnapig naponta 10 és 17 óra között színes nyugágyak várják az arra sétálókat. Bárki leülhet pár percre olvasni vagy szép időben akár napozni is. A Városi Szalonban esténként értelmiségi körök idézik meg az egykori szalonok hangulatát.

A Pollack Mihály téren naponta 17 és 20 óra között kötetlen beszélgetésekre várják az érdeklődőket. Szerdán a matematikusok, csütörtökön pedig az építészek tartanak teadélutánt. Pénteken filozófusok gyűlnek össze a szabadban, míg szombaton a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében a design és a városi közterek viszonyáról beszélgetnek a meghívott vendégek. A Városi Szalon zárónapján a negyedik PLACCC Fesztivál művészeivel, szervezőivel lehet találkozni. A programok ingyenesek.
A Városi Szalon részletes programja: www.placcc.hu.