Megnyílt a Liszt-év Párizsban

Megnyitotta kedden a franciaországi Liszt-évet Párizsban Szőcs Géza kulturális államtitkár.

Ünnepi beszédében arról is beszélt: a zeneszerző művészete Magyarországnak és Európának is követendő mintát ad arra, miként férnek meg egymással a párhuzamos identitások.

Hivatalosan is elkezdődött a Liszt-év Franciaországban. Szőcs Géza ennek kapcsán azt mondta: Liszt Ferenc nyitottsága, új utakat kereső művészete mintát ad arra, hogy a hazaszeretet és a világpolgári fesztelenség, az európai látókör és a lokális sajátosságok természetes összhangban állnak egymással. Hozzátette, a példa komoly ösztönzést nyújthat az európai uniós elnökséget ebben a félévben betöltő Magyarország számára, ám más országok polgárai számára is imponáló lehet.

A párizsi megnyitón és az utána rendezett sajtótájékoztatón részt vett a francia kulturális miniszter is. Frédéric Mitterrand úgy vélte, hogy a Szőcs Géza államtitkárral ápolt, kiváló személyes kapcsolata nagyban hozzájárulhat a Liszt-év franciaországi sikeréhez.

Idén hangversenyekkel, zongoraversenyekkel, kiállításokkal és konferenciákkal emlékeznek világszerte Liszt Ferencre, a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A Liszt-év keretében Londonban, Madridban, Barcelonában, Brüsszelben, Párizsban, Berlinben és a Vatikánban is rendeznek koncerteket. Magyarországon kiemelt programokkal kapcsolódik a programsorozathoz a többi között a Budapesti Tavaszi Fesztivál is. A Liszt-év hazai nyitóhangversenyét szombaton este tartják a fővárosi Művészetek Palotájában, ahol a Nemzeti Filharmonikusok lépek fel Kocsis Zoltán vezényletével.

– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s