Friss hírek

2009.12.15. 18:08

Elkészült a "Faluház", befejezõdött az ország legnagyobb lakóházának felújítása

<p>Befejezõdött az ország legnagyobb lakóházának felújítása. A Faluház néven ismert óbudai épület nem csak színvilágában, hanem a szó átvitt értelmében is zöld, hiszen új hõszigetelést, és nyílászárókat kapott, valamint napkollektorok biztosítják a benne élõ 3000 ember használati melegvizét. Az 1,2 milliárd forint összköltségvetésû projekthez 1 millió euró támogatást adott az Unió, a többi pénz 33 százalékát a panelprogramból, 40 százalékát III. kerület önkormányzatától, valamint a lakók 27 százalékos önrészébõl rakták össze - olvasható Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának keddi közleményében.</p>

Elkészült a ház teljes hõszigetelése, 1800 db elavult ablakot új, 5 kamrás mûanyag nyílászárókra cseréltek. A tetõre az épület használati meleg vizét elõállító, 1500 négyzetméternyi, 1128 MWh teljesítményû napkollektor rendszert telepítettek. Ezáltal jelentõsen csökkent az épületre jutó szén-dioxid kibocsátás, akár 50 százalékkal csökken az egy lakásra jutó energiafogyasztás.

Az épületben háromezren laknak, azaz egy nagyobb magyar falunyi ember.. A panelépület, a 884 lakásával, 43500 négyzetméterével, 15 darab, 10 emeletes lépcsõházával egyben az ország legnagyobb lakóépülete. A felújítás összköltsége 1,2 milliárd forint volt. A pályázatot pozitívan bírálta el az EU, így az önkormányzat 1 millió eurós támogatással kapott. Ezen felül a költségek 40 százalékát állta a helyi önkormányzat és 33 százalékát az állam panel programjából fizették a lakóközösség pedig 27 százalékos önrészt vállalt.

Bús Balázs, a városrész polgármestere szerint a "Faluház" program azért is példaértékû, mert még nem volt ilyen széleskörû összefogás egy korszerû technológia bevezetése érdekében. A kerületi önkormányzat és az Európai Unió pályázati forrásai mellett szükség volt a Panel Plusz Program-, illetve a társasház lakói által befizetett összegekre is. Ehhez sikerült a lakók 80 százalékának támogatását megszerezni - olvasható az önkormányzat weboldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!