Megnevezte árnyékkormányának egyik tagját a Jobbik

Megnevezte árnyékkormányának egyik tagját a Jobbik. Vona Gábor pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: amennyiben pártja alakítana kormányt a választások után, a Miniszterelnöki Hivatal élére Põsze Lajost, személyes tanácsadóját, a Jobbik jelenlegi szakmapolitikai igazgatóját nevezné ki. A Jobbik a következõ hetekben árnyékkormánya minden tagját bemutatja majd. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az árnyékkormány miniszterei közül legközelebb az egészségügyi majd pedig az önkormányzati és igazságügyi minisztert mutatják be.

Vona Gábor hangsúlyozta, hogy a párt komolyan készül a választásokra, a január 16-ai kampánynyitón bemutatták részletes programjukat, és akkori ígéretükhöz híven, az áprilisi választásokig bemutatják árnyékkormányuk miniszterit is, hogy a választók minél inkább megismerhessék, mire készül a Jobbik.

Vona Gábor felsorolta azt a 12 minisztériumot, melyeket hatalomra lépésük esetén hoznának létre, ezek a következõk: Miniszterelnöki Hivatal, Igazságügyi és Önkormányzati Minisztérium, Rendvédelmi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, Pénzügyminisztérium, Gazdasági és Informatikai Minisztérium, Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium, Egészségügyi Minisztérium valamint az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium. Egy esetleges kormányalakítás esetén a fenti minisztériumok vezetõin felül a kormány tagjai közé kerülne két tárca nélküli miniszter is, a nemzetpolitikai, illetve az egyházi tárca nélküli miniszter.

A pártelnök hozzátette: amennyiben a tavaszi választások után a Jobbik alakít kormányt, a miniszterelnöki hivatalt vezetõ miniszter irányítása alatt maradna a Központi Szolgáltatási Fõigazgatóság, és ide kerülne a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat államtitkár vezetné a miniszterelnöki hivatalon belül. Az eddigiektõl eltérõen a külkereskedelem irányítása a külügyminisztérium hatáskörébe kerülne. A Jobbik véleménye szerint a kormányzati informatika és az e-közigazgatás fejlesztése szoros kölcsönhatásban kell, hogy legyen a közigazgatás fejlesztésével, ezért a közigazgatás fejlesztése a gazdasági és informatikai minisztérium feladata lenne.

A pénteki sajtótájékoztatón Põsze Lajos elmondta: a minõség és az igényesség lenne a Jobbik kormányzati munkájának elsõszámú meghatározója. Hozzátette: a MEH gondoskodna arról, hogy a kormányzati munkában a “megfelelõ hangsúlyok benne legyenek”. Hozzátette: a Jobbik célja az állam megerõsítése, ehhez pedig egy olyan kapcsolatrendszert kívánnak kiépíteni a társadalommal, amely közelebb viszi a Jobbik kormányzati munkáját az emberekhez.Sporthírek