Megnevezte a kulturális szakattasékat a miniszter

Hiller István szakminiszter szerdán megnevezte az oktatási és kulturális szakdiplomata posztokra kiírt pályázat nyerteseit. Pekingben Nagy Gábor, Sanghajban Hajbáné Nagy Judit Éva, Tel Avivban Lányi Eszter, Belgrádban Szentgyörgyi Klára, Zágrábban Jósvai Lídia tölti be a kulturális szakdiplomata posztot.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium június 30-án írt ki pályázatot a szakattaséi posztok betöltésére – emlékeztetett az oktatási és kulturális miniszter. A pályázatra harminchárman jelentkeztek – jelentette be Hiller István szerdán. A bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg a miniszter a döntését – tette hozzá.

A szakemberek feladata nemcsak a kulturális diplomácia előkészítése lesz, hanem a fogadó országokkal a gazdasági kapcsolatok erősítése is, hangsúlyozta Hiller István.

A pekingi állomáshelyen Nagy Gábor látja majd el a szakdiplomatai feladatokat. A villamosmérnök diplomával rendelkező Nagy Gábor szakmai pályafutását a Dél-Koreai Televíziónál kezdte mint országmenedzser. Jelenleg a Kulturális és Oktatási Szakdiplomáciai Főosztály főosztályvezető-helyettese. Angolul, németül és oroszul felsőfokon, kínai és francia nyelven középfokon beszél.

Sanghajban Hajbáné Nagy Judit Éva képviseli majd Magyarországot. Nagy Judit a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén szerzett nemzetközi újságírói diplomát, majd SKULL Kommunikációs Iskolában kommunikációs másoddiplomát. Szakmai pályafutását külügyi szakértőként kezdte a Magyar Országgyűlés Hivatalában, Jelenleg kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Angolul, oroszul, japánul és kínaiul felsőfokon beszél.

Lányi Eszter tölti be novembertől a magyar kulturális szakdiplomata posztot Tel-Avivban. Lányi Eszter az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen végzett judaisztika tanárként A Mazsihisznél a Keset – Limmud Magyarország Fesztivál témafelelőse. Héberül felső-, angolul középfokon beszél.

Belgrádban Szentgyörgyi Klára nyerte el a szakattaséi posztra kiírt pályázatot. Szentgyörgyi Klára a József Attila Tudományegyetemen diplomázottangol és orosz szakon Szakmai pályafutását Belgrádban kezdte nyelvtanárként, később iskolavezetőként majd tanszékvezetőként dolgozott. Az elmúlt tíz évben oktatási és tudományos projekteket vezetett a British Council munkatársaként. A szerbhorvát nyelvet anyanyelvi szinten bírja, angolul és oroszul felső-, németül alapfokon beszél.

A zágrábi kulturális szakdiplomata állást Jósvai Lídia tölti be január elsejétől. Jósvai Lídia az Újvidéki Egyetemen magyar szakon végzett. 1995 óta a Magyar Rádió szerkesztő-újságírója. Horvátul, szerbül és németül felső-, angolul alapfokon beszél.

Évente 220 millió forintba kerül az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak az öt új állomáshely fenntartása, közölte Hiller István. Erre nincs külön keret, mondta el a miniszter, belső pénzügyi átcsoportosítással teremtik elő ezt az összeget. A magyar kulturális diplomácia összesen 3 milliárd 100 millió forintból gazdálkodik.

Jövőre még legalább 2 újabb állomáshelyet létesít a minisztérium, spanyol nyelvterületen és a Perzsa-öbölben, mondta el Hiller István. A miniszter hangsúlyozta, ezek a kulturális “hídfőállások” ösztönözhetik a vendéglátó országokkal a közös gazdasági projektek, befektetések létrejöttét.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy szeptember 2-án indul a Magyar Kulturális Évad Kínában. A “Szabadság, szerelem” című rendezvénysorozat keretében Pekingben, Sanghajban, Hong Kongban és Shenzhenben mutatkoznak be a magyar kulturális élet képviselői 2008 áprilisáig.