Megmutatják a népi kézművesalkotásokat

Korán István Attila és Kókáné Pásztor Éva a rendezvényen
Korán István Attila és Kókáné Pásztor Éva a rendezvényen
Debrecen, Vatta – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2015-ben meghirdette a XVI. Országos Élő Népművészeti Pályázatot. Az ötévente meghirdetett program célja, hogy összegyűjtse az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézművesalkotásait és azokat bemutassa.

A pályázat két lépcsős, régiónként „elő zsűri” válogatja ki azokat a tárgyakat, melyek a budapesti országos döntnökök elé kerülnek. Az így kiválasztott alkotásokat pedig 2015. őszén a Néprajzi Múzeumban állítják majd ki.

„Az Észak-alföldi régióba Debrecenben pályáztam, ahová több mint 800 mű érkezett – tudtuk meg Kókáné Pásztor Éva szűcstől, vattai népi iparművésztől. A zsűri beválogatta Magyar Kucsmák alkotásaimat és a jászsági szűcshímzéses irha mellény-, sapka-, kesztyűkollekciómat, melyek majd tovább kerülnek a budapesti zsűri elé.”

A kiállítás megnyitója június 17-én volt a Debreceni Művelődési Központ belvárosi galériájában, az eseményen több különdíjat is átadtak.

„Nagy meglepetésemre én is átvehettem a vattai önkormányzat képviselő-testülete által felajánlott elismerést. Külön öröm volt számomra, hogy a díjat községünk polgármestere Korán István Attila adta át a helyszínen” – mondta Kókáné Pásztor Éva.

ÉM