Megmozdult Szaúd-Arábia – a tilalom ellenére politikai párt alakult

Kilenc szaúdi aktivista bejelentette csütörtökön, hogy politikai pártot hoztak létre annak ellenére, hogy az ultrakonzervatív sivatagi királyságban tilos a pártalakítás. Weboldalukon, a www.islamicommaparty.com – on azt közölték, hogy pártjuk a politikai reformokért fog küzdeni.

Alapító nyilatkozatukban azt írják, hogy”Iszlám Umma Párt” a tömörülés neve. Az umma muzulmán közösséget, kapcsolatot jelent az arab nyelvben. A weboldal szerint levelet írtak Abdullah szaúdi királynak, abban a párt elismerését kérik. “Nem titok senki előtt, hogy az iszlám világban nagyszerű fejlemények történnek. Erősödnek a szabadság – és az emberi jogok, amelyeket az iszlám is elfogad. Itt az idő, hogy a királyság kivegye részét a fejlődésből” – idézi a weboldal az uralkodónak írt levél részletét.

A nyilatkozat hangsúlyozza: a párt célja a békés reformfolyamat előmozdítása. A kilenc pártalapító, akik között jogászok, üzletemberek, egyetemi professzorok és politikai aktivisták vannak, aláírásával hitelesítette a közleményt. Írásuk szerint “hisznek a szabadságban, a politikai pluralizmusban, a hatalom békés átadásában, valamint abban, hogy az iszlám országok népeinek joguk van megválasztani vezetőiket”.

A nyilatkozat szerint az alapítók hite az iszlám nemzet egyesülése,”ezért elsősorban az Arab-félszigeten és a Perzsa-öbölben lévő országok, végső soron az arab és muzulmán világ integrációjának erősítésére, egységére van szükség”. Több szaúdi weboldal szerint a pártalapítók egyike szerdán valóban elküldte levelüket a királynak.

– Független Hírügynökség-Sporthírek