Megmérték az élő sejt tömegét

Sejt
Sejt
Egy most kidolgozott eljárás segítségével a kutatók ezentúl képesek megmérni az élő baktériumok, immunsejtek és más apró élő sejtek tömegét egy miniatűr, csúcstechnológiás mérleggel.

A molekuláris méretű tárgyak mérésére eddig alkalmazott hagyományos módszer szerint a molekulákat vákuumban parányi szilíciumlapkára helyezték. A lapka a természetes frekvenciájával rezeg egészen addig, amíg a molekulát rá nem teszik. Ekkor a rezgés frekvenciája kicsit megváltozik. A változás alapján pedig kiszámítható a molekula tömege – írja a National Geographic Online.

Az élő sejtek azonban elpusztulnak a vákuumban, és folyadékba helyezve kell mérni őket. A lapkát körülvevő folyadék azonban megzavarja a mérést.

A MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusettsi Műszaki Egyetem) egyik tudóscsoportja azonban megoldotta a problémát. Egy mikrocsatornán keresztül pumpálták be a sejtmintát tartalmazó folyadékot a lapka belsejébe.

A mérleg most már femtogrammos (tíz a mínusz tizentötödik hatványon) nagyságrendű – körülbelül egy E. coli baktérium tömege – élő sejtek és nanorészecskék mérésére is alkalmas. Ennek segítségével olyan eszközt készíthetnek, amellyel megmérhetik az AIDS-betegek CD4 immunsejtjeinek számát, és így fölmérhetik, mennyire előrehaladott a betegség.

A témáról részletesebben a National Geographic Online-on olvashat.

Kapcsolódó anyagok:

  • Földszerű bolygót fedeztek fel európai csillagászok
  • Víz a Naprendszeren túl
  • Három dimenziós képek a Napról