Megmérgezték a Gyékényesnél talál rétisasokat

Újabb két rétisasról derült ki, hogy két héttel ezelőtt azért pusztultak el, mert megmérgezték őket. A két elpusztult sast a Somogy megyei Gyékényesen találták, a horvát határtól pár száz méterre. A sasok eszmei értéke egymillió forint, ráadásul a tojóban két tojást is találtak, így a fészkelő páron kívül utódaikat is elpusztította, aki a mérgezett csalétket kitette a mezőre.

Az elpusztult madarak mellett naposcsibék tetemeit is megtaláltak. A toxikológiai vizsgálatok azóta kimutatták, hogy a csirkéket egy talajfertőtlenítésre használt, karbofurán nevű idegméreggel itatták át. A két sas azért pusztult el, mert ettek a mérgezett csalétekből.

A mérgezett csirkéket mezőgazdasági gazdálkodók, esetleg vadászok tehették ki. Valószínűleg rókáknak szánták, hogy ne tegyenek kárt a csirketelepekben – mondta a Független Hírügynökségnek Mezei Ervin, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője.

A közelben, a határ magyar oldalán nincs olyan termelő, aki nagy számban tartana baromfit, ezért nem kizárt, hogy a mérgezett csirkéket valamelyik horvát gazda vitte a mezőre.