Megmerevedtek a frontvonalak

Ukrajna – A húsvéti ünnepekre való tekintettel a szomszédos országban megmerevedtek a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendelettel kapcsolatosan kialakult frontvonalak.

Egyelőre továbbra is csak nyilatkozatháború folyik Kijevben az előrehozott parlamenti választások kapcsán.

Viktor Juscsenko elnök természetesen kitart erre vonatkozó rendeletének alkotmányos volta mellett, s az ellenzéki, illetve a tavalyi választások során a parlamenti küszöb alatt teljesítő pártok már aktívan dolgoznak a kampányon. A kormányoldal viszont továbbra is jogtalannak ítéli az elnöki döntést, s további lépéseit az Alkotmánybíróság (ahová egyébként a rossznyelvek szerint mindkét oldal már napok óta „vagonszámra hordja a pénzt”) határozatától teszi függővé, azzal a kikötéssel, hogy nem okvetlenül tartják majd jogosnak a taláros testület ítéletét.

Több ukrajnai közvélemény-kutató intézet közben egybehangzóan állítja, hogy felméréseik alapján Ukrajna lakosságának mindössze alig 30 %-a támogatja az előrehozott választásokat, s közel ugyanilyen arányban szerepelnek azok, akik biztosan elmennek szavazni (Ukrajnában nincs részvételi küszöb). Sőt, ha meg is történne az előrehozott választás, a felmérések szerint a kelet-ukrán kormányoldal akkor is megőrizné jelenlegi pozícióját.

Leonyid Kravcsuk, a független Ukrajna első elnöke viszont azt sem tartja kizártnak, hogy az előrehozott választás után egyszerre két – vitatott törvényességű – parlament és kormány fog egymással farkasszemet nézni, ami szükségszerűen az ország tényleges kettészakadásához vezet majd.

– Palkó István –