Megmentik a 8 millió éves fatörzsekeket

A jövő héten megkezdődik a felkészülés a bükkábrányi lignitbányában felfedezett, nyolcmillió éves fatörzsek elszállítására. A szakértők a világszenzációnak számító lelet megmentése érdekében keresik a megoldást – mondta a Független Hírügynökségnek Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter.

A fákat a tervek szerint Ipolytarnócra, a Bükki Nemzeti Parkba szállítják. Itt a végleges konzerválásig gondoskodnának az állagmegóvásról, hogy később a nagyközönség is láthassa a ritka leletet.

A 16 fából álló leletkülönlegességet a szállításig folyamatosan vízzel itatják át, megakadályozva állapotuk további romlását. Először két kisebb, már erősen leromlott állapotú törzset próbálnak kiemelni. Ha ez sikerül, akkor valamennyi fatörzset Ipolytarnócra szállítják. A nagyobb maradványok 3 méter átmérőjűek és 10 tonna súlyúak.

A mocsár-cipruserdő maradvány fái eredetileg 30-40 méter magasak lehetnek. A világon egyedülálló lelet jelentőségét az adja, hogy eredeti állapotában maradt meg. Az elszállítás azért is sürgős, mert a törzsek jelenlegi állapotukban törnkremennének, illetve a bányászat folytatása azonnali pusztulásukat okozná.

Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója kedden a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy nem csak a fák kiemelése, de a leletek állagmegóvása is jelentős összegbe kerül. Egy fatörzs mállásának meggátolása 2-3 millió forint, kiemelése pedig a szakemberek számításai szerint 10-12 millió forintba kerül.