Megmenekült az ország egyetlen autista gyerekeknek létrehozott nappali foglalkoztatója

Rendezte anyagi helyzetét a békéscsabai AUT-PONT Autista gyermekekért alapítvány, így tovább működhet az ország egyetlen autista gyerekeknek és fiataloknak létrehozott nappali foglalkoztatója. Az intézményt tavaly adták át, míg azonban az építkezésre pályázhattak, a működtetést már saját forrásaiból kellett állnia az alapítványnak. A szervezetnek azonban év közben elfogyott a pénze, négy és fél millió forint hiányzott, hogy év végéig működtetni tudják a foglalkoztatót.

A pénz összegyűlt, ezt Szántó Tamás, az alapítvány elnöke jelentette be kedden, miután a nappali foglalkoztatóban átvette a Szerencsejáték Rt. félmilliós adományát. A társaság a foglalkoztató működtetésére adományozta a pénzt, miután értesült az alapítvány nehéz helyzetéről. – A szülők további ötszázezer forintot gyűjtöttek össze, a békéscsabai önkormányzat pedig 4 és fél millió forintot elengedett az alapítványnak nyújtott 9 milliós hitelből, a többire pedig fizetési haladékot adott, így pénzügyi helyzetünk stabilizálódott, tovább működhet a foglalkoztató – közölte Szántó Tamás.

A központot az AUT-PONT Autista Gyermekekért Alapítvány pályázati forrásból építette, a beruházás 150 millió forintba került. Békés megyében 149 autista gyermeket nevelő családot tart számon az alapítvány. A foglalkoztatót tavaly novemberben adták át. A betegséggel élőknek kialakított intézmény húsz, 3 és 16 év közötti gyermek egyéni fejlesztését és nappali ellátását oldja meg.