Megmenekült az Illés klub – nem zár be Fővárosi Művelődési Ház, de új épületet kap

Mégsem adják el és nem zárják be a Fővárosi Művelődési Házat (FMH). A Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) tulajdonában lévő FMH, mint kulturális intézmény megmarad, de az épületet valóban le fogják bontani – közölte a Független Hírügynökséggel Molnár Géza, a TEMI kedden megválasztott elnöke.

Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs is aláírta azt a levelet, melyet az Illés klub vezetősége juttatott el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH). A művészek azt kérték levelükben, hogy a KÖH nyilvánítsa védetté a Fővárosi Művelődési Házat (FMH), melyben a legendás Illés klub is működik. A művészek és a klub vezetősége péntekig úgy tudta ugyanis, hogy az FMH-t eladják, és a helyén egy irodaházat építenek. Azért fordultak a KÖH-höz és a nyilvánossághoz, hogy megmentsék a több mint ötven éve működő kultúrházat.

A KÖH Dokumentációs Igazgatóságának védési osztályvezetője elmondta: az Illés klub levelét csütörtökön kapta kézhez. Győr Attila szerint néhány napon belül eldől, hogy műemléki védelem alá tudják-e helyezni az 1951-ben átadott épületet.

A Független Hírügynökség megkeresésére a TEMI elnöke közölte: valóban kötöttek egy csere-szerződést egy nagyvállalkozóval, aki ebben azt vállalta, hogy a mostani FMH mellett felépít egy új, a 21. századi igényeket kielégítő művelődési intézményt. Molnár Géza elmondta – “nem lesz eladva és nem lesz bezárva a Fővárosi Művelődési Ház”. Az FMH programjai zavartalanul mennek tovább, amíg a 6-800 milliós beruházásból nem épül fel az új kulturális létesítmény. A TEMI elnöke hozzátette: az építkezés leghamarabb egy év múlva kezdődne.

Az Illés klub vezetőségi tagja, Gittinger Tibor elfogadhatónak, és “elegáns, európai megoldásnak” tartja a tulajdonos és a befektető-nagyvállalkozó ajánlatát. Ha az FMH és annak körtermében működő legendás Illés klub zavartalanul tud üzemelni, amíg az új épület nem készül el, akkor az Illés-rajongók és a művészek is megnyugodhatnak – tette hozzá Gittinger Tibor. A klubnak az ígéretek szerint az új épületben is lesz helye.

Az FMH megbízott igazgatója a Független Hírügynöségnek nem kívánt nyilatkozni. Információink szerint április első napján dől el, ki lesz a Fővárosi Művelődési Ház igazgatója a tavaly ősszel elhunyt Urbán Gyula helyett.