Megmenekül a Király utca 40.

A Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nem járul hozzá a Király utca 40. szám alatti Hild-ház bontásához – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Varga Kálmán, a hivatal elnöke. Az épület néhány kisebb része elbontható, illetve ideiglenesen szétszedhető, de nagyobb részét meg kell tartani, illetve helyre kell állítani az újjáépítéskor.

Tavaly a civil szervezetek és a műemlékvédelem összefogásával sikerült megakadályozni a budapesti Király utca 40. szám alatti ház engedély nélküli bontását, de a megkezdett bontás miatt az épület megrongálódott. A Fővárosi Bíróság ez év januárjában új eljárásra kötelezte az első fokú építésügyi hatóságot, illetve szakhatóságként a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatalt.

A KÖH elnöke a szakértők által március 13-án elvégzett műszaki felmérések birtokában kijelentette: építészetileg megtartható a Király utca 40. szám alatti “Hild-ház”. Az épület egészének lebontásához a hivatal nem járul hozzá – hangsúlyozta Varga Kálmán. Ugyanakkor bizonyos épületrészletek lebontását, míg más részek megrősítését, helyreállítását javasolják – tette hozzá a KÖH elnöke.

Tavaly készült egy “irányterv” a Hild-ház építészeti megújítására – mondta el Varga Kálmán. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó befektetők az épített értékek megőrzése mellett alakíthatják át az épületet, de a pesti világörökség részét jelentő ház ott marad, ahol volt – szögezte le a KÖH elnöke.