Megmarad az MDF parlamenti frakciója, Lengyel Zoltán lesz a tizedik tag

Mégsem szűnik meg a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója. Lengyel Zoltán egykori fideszes politikus lesz a képviselőcsoport tizedik tagja – jelentette be hétfő délelőtt a Parlamentben Herényi Károly frakcióvezető. Lengyel Zoltán frakcióvezető-helyettesi posztot is kap, de nem az MDF, hanem a Független Kisgazda-, Nemzeti Egység Pártjának (FKNP) képviselőjeként politizál majd a képviselőcsoportban.

Lengyel Zoltánnak szabad mandátuma lesz az MDF-frakcióban, ami azt jelenti, hogy a párton belül kötelező szavazások sem vonatkoznak rá automatikusan. Lengyel Zoltán a hétfő délelőtti frakcióülés után azzal indokolta döntését, hogy az ország szempontjából most a nyugalom a legfontosabb. Nem engedheti, hogy egy konzervatív párt képviselőcsoportja megszűnjön – tette hozzá.

Lengyel Zoltán és az MDF hétfői megállapodása értelmében Lengyel Zoltán frakcióvezető-helyettesi pozíciót kap, tagja lesz a frakció vezetőségének, és agrárügyekben a képviselőcsoport vezérszónokaként szólalhat fel a parlamentben.

Hétfőn megállapodtak arról is, hogy az MDF és az FKNP megkezdi az előkészítését a következő parlamenti választásokra vonatkozó partneri együttműködésnek. Molnár László, az FKNP, valamint Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly frakcióvezető közös sajtótájékoztatót tart ezentúl havonta egyszer. Az MDF továbbá rendelkezésre bocsátja vidéki irodáit hetente egyszer az FKNP rendezvényeihez, a fővárosi irodákat pedig havonta egyszer. A megállapodás része az is, hogy a pártirodákra felkerül az FKNP logója.

Lengyel Zoltán a döntés után kérdésre válaszolva azt mondta: nem vette meg senki, az ország érdekében döntött úgy az FKNP elnöksége az MDF-fel közösen, hogy kéri felvételét az MDF-frakcióba, ahol a kisgazda érdekeket kívánja képviselni. Herényi Károly frakcióvezető hozzátette: az MDF-frakció tagjaként Lengyel Zoltánnak több lehetősége nyílik a parlamenti felszólalásra mint független képviselőként.

A 2006-os parlamenti választások után 11 taggal hozták létre az MDF-frakciót az Országgyűlésben. Nemrég azonban kizárták a képviselőcsoportból és a pártból is Almássy Kornélt, múlt pénteken pedig Vas János lépett ki, akit annak idején a Tisztelet Társasága delegált, de a szervezet megszakította az együttműködést az MDF-fel. A frakció létszáma így 9 főre csökkent, és felmerült, hogy megszűnik, mert a működéséhez legalább 10 képviselőre van szükség. Az MDF Országos Választmánya szombaton Herényi Károlynak adott felhatalmazást az MDF-frakció létszámának garantálásához.

Lengyel Zoltán 2002-től 2006-ig a Fidesz országgyűlési képviselője volt, és a 2006-os választások után is fideszes képviselőként kapott mandátumot, de több mint egy éve függetlenként dolgozik. A politikus tavaly júliusban konfliktusba keveredett rendőrökkel egy igazoltatáskor Budapesten. Az ügyben később a képviselő és a rendőrök feljelentése alapján is indult egy-egy nyomozás. Lengyel Zoltán az eset után – a párt érdekeire hivatkozva – kilépett a parlament Fidesz-frakciójából, 2007. szeptember 10-e óta független országgyűlési képviselő volt.Sporthírek