Meglincselt egy maffiavezért a békés lakosság Oroszországban

Mezsdurecsenszk lakosai “saját hatáskörben” látták el a baját annak a helyi bandavezérnek, aki védelmi pénzt követelt a Raszpadszkaja bányában történt robbanás során elhunyt bányászok özvegyeitől – adta hírül szombaton az Ukranews. A hozzátartozók azt követően folyamodtak a lincselés eszközéhez, hogy a rendőrség nem volt hajlandó foglalkozni a zsarolással.

A Vokzalszkije néven közismert bűnszervezet tagjai az után kezdték el zsarolni az özvegyeket, hogy azok megkapták a balesetben elhunyt bányászok hozzátartozóinak megítélt 1-1 millió rubel (7,3 millió forint) összegű anyagi segélyt. Dmitrij Sirjajev bandája – házról-házra járva – különböző fenyegetésekkel a kapott összeg felét követelte a gyászoló családoktól.

Az érintettek, félve a megtorlástól, névtelen levélben értesítették a történtekről a helyi kormányzót, aki továbbította a panaszt a rendvédelmi szervekhez. Ám mivel a városka rendőrségét is a maffia pénzeli, a nyomozást rövid időn belül megszüntették.

A helyi lakosság ezt követően döntött úgy, hogy közös összefogással vesznek elégtételt, és egy óvatlan pillanatban alapos inzultusban részesítették a megszeppent maffiavezért, sőt annak családját is megfenyegették arra az esetre, ha a bandája megpróbálni visszavágni.

Ráadásul, az elszenvedett testi sérüléseken túl, Sirjajev hivatalosan bejegyzett magáncége is a csőd szélére került, mivel a zsarolásról szóló hírek kiszivárgása nyomán valamennyi üzleti partnere felmondta a vállalattal kötött szerződéseit.

Az egyik legnagyobb orosz szénlelőhelynek számító Raszpadszkaja bányában május 8-án történt sújtólég-robbanás, minek következtében hetven – zömében mezsdurecsenszki illetőségű – bányász vesztette életét, és több tucatnyian szenvedtek maradandó sérüléseket.