Meglepetésszerű látogatásra Afganisztánba érkezett a német külügyminiszter

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter pénteken reggel a nyugat-afganisztáni Herat városába érkezett, négy napos látogatásra – közölte a német külügyminisztérium. Először egy németek által épített vízművet ad át afgán kézbe, meglátogatja a város történelmi óvárosát, hogy az ottani restaurálási munkák előrehaladtáról tájékozódjék, valamint találkozik a helyi hivatali és civil vezetőkkel, és ellátogat a Herati Egyetemre is.

Németország az egyik legnagyobb támogatója Afganisztán újjáépítésének és stabilizálásának: 2010-ig 1,1 milliárd euró (mintegy 255 milliárd forint) segélyt irányzott elő újjáépítésre és fejlesztésre a közép-ázsiai országban.

A németek múlt hónapban bejelentették azt is, hogy további ezer katonával 4500-ra tervezik növelni az ország északi részén szolgálatot teljesítő csapataiknak létszámát. Erről várhatóan októberben dönt a szövetségi parlament alsóháza. Azonban a misszió igen népszerűtlen Németországban, így a kormánynak minden csapatbővítés csorbítaná a támogatottságát.