Megkoszorúzták Kálmán Imre zeneszerző emlékművét

Megkoszorúzták Kálmán Imre zeneszerző emlékművét
Budapest, 2012. október 27., szombat (MTI) – Megkoszorúzták Kálmán Imre Nagymező utcai szobrát szombat este. Az ünnepséget a zeneszerző születésének 130. évfordulója és az Aranypálca elnevezésű, Kálmán Imre emlékének ajánlott nemzetközi karmesterverseny döntője alkalmából rendezték.

Az operettszínház énekkara Kálmán A montmartre-i ibolya című művéből a Művész-himnusszal köszöntötte a megemlékezőket, köztük Yvonne Kálmánt, a zeneszerző lányát. Kerényi Miklós Gábor, az operettszínház főigazgatója hangoztatta: nincs olyan perc, hogy a nagyvilágban valahol ne szólalna meg Kálmán Imre dal, művei hírvivői a magyar kultúrának. A főigazgató üdvözölte a négy döntős karmestert, az ausztrál Carolyn Watsont, az orosz Ilja Gajszint, a francia Pierre Hoppét és a magyar Balassa Krisztiánt. 

A verseny egyik fővédnöke, Tarlós István képviseletében Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, továbbá Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója is megkoszorúzta Kálmán Imre emlékművét. Egy-egy szál virágot a döntő zsűrijének tagjai, Tokody Ilona operaénekes, Lévay Szilveszter zeneszerző és Kesselyák Gergely karmester is elhelyezett a szobornál. A koszorúzás után kezdődött az Aranypálca – Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny éjszakába nyúló döntője, amelyet a Duna csatorna rögzít, és 2012. november 9-én sugároz.