Megkondult az ónodi vészharang

Megkondult az ónodi vészharang
Nagy volt az öröm Ónodon múlt év nyarán. Hosszú szünet után ugyanis feljutott a labdarúgó csapat a megyei II-be. Újoncokhoz képest megfelelően szerepelnek. Eddig.

Ám, hogy mi lesz a továbbiakban? Erre nehéz pillanatnyilag válaszolni. A vészharang hangosan szól a községben. A foci csapatért szól. Az önkormányzat ugyanis erre az évre havi ötvenezer forintot tud biztosítani a csapat számára. Nem kell sport szakembernek lenni ahhoz, hogy eldöntsük ez az összeg ugyan mire elegendő?

 

Veszélyben az eredmények


A klub elnöke Burai Jánosné Erzsike, aki szomorúan nyilatkozott a csapat jövőjével kapcsolatban.
– Az az összeg, amelyet az önkormányzat biztosítani tud kb az egyharmada a szükségesnek – kezdte mondandóját az elnök asszony. – Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de még az is előfordulhat a pillanatnyi helyzet szerint, hogy nem tudjuk befejezni a bajnokságot. Senki sem várhatja el azt, hogy a hiányzó összeget saját magam tegyen be a sportkör kasszájába. Erre nincs lehetőségem!
Pedig a klubnál kialakulóban van az elnök asszony szerint egy jó kis csapat. Az ifi is jól szerepel a 8. helyen áll. Kielégítőek a körülmények, lelátó is van a szurkolók számára. Előfordulhat azonban, hogy csapat már nem sokáig lesz, aki használhatná az öltözőt és a pályát.

A 22-es csapdája?

Természetesen megkerestük az üggyel kapcsolatban a község polgármesterét Bacsó Jánost is.
– Előrebocsátom – mondta polgármester – hogy nem a szándék hiányzik a sportkör támogatásához. – sajnos olyan helyzetben vagyunk, hogy a dolgozók közül már eddig is le kellett építenünk több főt. Leegyszerűsítve többek között ez is a tét. Ha támogatjuk a klubot ez esetben akár további leépítést is kellene eszközölnünk. Nincs kivételezés. Semmilyen külső szervezetnek nem tudunk támogatást nyújtani ebben az évben.
A község első embere elmondta, hogy saját hatáskörben döntött a havi ötvenezer forintos gyors segítségről is. Többet azonban nem tud ígérni. Nincs abban a helyzetben az önkormányzat, hogy ezt megtegye. A polgármester szerint a képviselő testület többsége elviekben támogatja a sportot, de nem tud mit tenni ebben a szituációban.

Lenne kiút?

Az Ónod Rákóczi SE elnöke Burai Jánosné nem így látja. Nyárig mindenképpen ki tudták volna húzni, ha a június elején megrendezendő ónodi napoknak kevesebb lenne a költségvetése.
– Nem elég, hogy amikor a legtöbb nézőnk lehetne nem játszhatunk hazai pályán, mert egyszerűen nem fértünk bele az ónodi napok programjába – ecsetelte a klubelnök. – Ám még azt is le kell nyelnünk, hogy addigra akár a csapat is megszűnhet! A meghívott művészekre fordított pénz egy részéből nyugodtan be tudtuk volna fejezni a szezont. Ezzel időt nyertünk volna és a nyáron rendezhetnénk a sorokat.
Jelenleg itt tart tehát a dolog. Adva van egy jó kis csapat, egy nagyszerű közösség, amelynek további sorsa most veszélyben forog. Talán lesz egy-két szponzor, aki lát fantáziát a csapatban és megmenti őket? Vagy eltűnnek ők is a süllyesztőben?

MELÁ