Megkínozhatták a börtönben meghalt kameruni újságírót

Áprilisi halála előtt megkínozták azt a kameruni újságírót, akit februárban vettek őrizetbe a hatóságok – mondta az AFP-nek vasárnap az újságíró fivére. Az igazságügyi miniszter szerint ugyanakkor a Cyrille Germain Ngota Ngota halála után készült boncolás jegyzőkönyve szerint a holttesten nem volt nyoma vágásnak, zúzódásnak, vagy a kínzás bármi más nyomának.

A Cameroon Express szerkesztőjének fivére azonban úgy tudja, a férfinak egyebek mellett nyolc órán keresztül kellett állnia egy sötét szobában. “Tudjuk, hogy megkínozták, amikor februárban őrizetbe vették, és bevitték a DGRE-hez” – mondta a fivér, Bruno Ntede, utalva az ország titkosszolgálatára.

Amadou Ali igazságügyi miniszter szerint azonban a férfi halála után négy nappal készült boncolási jegyzőkönyv szerint nincs nyoma a holttesten kínzásnak. A miniszter ugyanakkor elmondta, hogy az ügyben indított vizsgálat folytatódik.

Ngotát két másik újságíróval együtt tartóztatták le, amiért egy feltételezett korrupciós ügyről írtak, amelyben az ország elnökének egyik munkatársa is érintett volt. Robert Mintya és Serge Sabouang továbbra is börtönben van, ha elítélik őket, akár 20 évnyi büntetést is kaphatnak.