Megkeződhet az aláírásgyűjtés az Országgyűlés feloszlatásával kapcsolatban

Az Alkotmánybíróság szerdán helyben hagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi határozatát, így megkezdődhet az aláírásgyűjtés az Országgyűlés feloszlatásával kapcsolatban, amelyet a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány kezdeményzett – tudta meg szerdán a Független Hírügynökség Sereg Andrástól, az Alkotmánybíróság sajtófőnökétől.

Az Országos Választási Bizottság még májusban hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyet a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány képviseletében nyújtottak be. Az íven szereplő kérdés: “Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlását”. Az OVB határozata ellen kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, amely többször tárgyalt a kérdésről.

A most megszületett határozatot hat alkotmánybíró szavazta meg, hárman különvéleményüket jelentették be. Tehát a taláros testület helyben hagyta az Országos Választási Bizottság 183/2008-as határozatát, amelyben hitelesítették az országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Így nincs jogi akadálya annak, hogy az aláírásgyűjtés megkezdődjön.